Megemlékezés

2022.11.07. 20:00

A Kuruc Emlékparkban emlékeztek meg a 316 évvel ezelőtti győrvári csatáról - fotók

A település határában, a Kuruc Emlékparkban emlékeztek meg a 316 évvel ezelőtti győrvári csatáról.

Tóth Judit

Sötétedés után gyűltek össze az emlékezők

Forrás: Cseh Gábor

– Az ütközet 1706. november 6–7-én zajlott, előzménye az volt, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején a császári udvar egy horvát bánt, Heister Hannibált küldte Magyarország területére. Heister csapatai Zala megyében pusztítva, gyermekeket, asszonyokat és öregeket is kardélre hányva haladtak előre. Zalaegerszeg után Vasvár felperzselésére indultak, amikor a kurucok Győrvárnál rajtuk ütöttek, és Béri Balogh Ádám, valamint Bezerédj Imre vezényletével fényes győzelmet arattak a labancok ellen – idézte a történelmi eseményeket Kaczor Zsolt Mihály, Győrvár polgármestere. 

Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy II. Rákóczi Ferenc a magyar szabadság és a függetlenség ügyét saját élete elé helyezte, majd így folytatta: – Szabadságharcaink nem értek véget, ma is vannak ellenségek kívül és belül, ezért karizmatikus, elkötelezett vezetőkre van szükség, olyanra, mint amilyen Rákóczi fejedelem volt – tette hozzá. Pál István, a Rákóczi Szövetség Zala megyei vezetője és Tatár József, a Vas Megyei Magyar Nemzeti Szövetség elnöke II. Rákóczi Ferenc életútját idézték fel, kiemelve a hajdani nagyfejedelem magyar történelemben betöltött szerepét. Végül a jelenlévők elénekelték Béri Balogh Ádám Vörös bársony süvegem című nótáját, majd koszorúzással zárult az esemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában