Ünnep

2022.11.13. 14:32

Márton-napi lámpás felvonulás és megemlékezés Vasegerszegen - Díszes menetük élén Lúdas Matyi kis szekérben húzta a libát

A vasegerszegi Markusovszky Lajos Kulturális, Sport, Hagyományőrző, és Faluszépítő Egyesület Márton-napi lámpás felvonulást és megemlékezést tartott - díszes menetük élén Lúdas Matyi kis szekérben húzta a libát.

Polgár Patrícia

Németh József polgármester elmondta: az egyesület jelentős szerepet vállal Vasegerszegen a hagyományőrzésében. Márton-napi mulatságuk is visszatérő kulturális eleme az őszi időszaknak. A régi népszokásokat felelevenítő rendezvények a koronavírus-járvány ideje alatt elmaradtak a faluban, az egyesület tagjai idén azonban úgy gondolták, ideje újra életre hívni azokat. A Márton-ünnep az önkormányzati hivatal közösségi termében kezdődött, ahol a Markusovszky Egyesület elnöke, Molnár Sándor köszöntötte a közel száz megjelentet és megemlékezett Szent Mártonról.

Idén először a lámpás felvonulásban egy élő liba is részt vett - ez a falusiak számára volt meglepetés, a liba számára pedig az, hogy nem két lábon kellett vonulnia, hanem a tájház régiségei közül igénybe vett kis szekéren utazhatott a falu hosszán. A szekeret a liba beöltözött gazdája, Lúdas Matyi, valamint felváltva a falu apróságai húzták. A felvonulás a közösségi terembe vissszatérve vendégséggel - libazsíros kenyérrel és szívmelengető nedűkkel - zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában