3D nyomtatóval és éneklő robot

2022.11.24. 16:33

Ady Endrét egy humanoidtól? - A magyar-technika szakos tanárjelölt szerint a mai diákok jobban elfogadják a verset egy robot előadásában - fotók, videó

Az ELTE Informatikai Karának programtervező informatikus hallgatói is ott vannak az Agora Sportház tematikus robot napján: 3D nyomtatóval és éneklő robottal érkeztek, ami akár verset is tud tanítani. 

Merklin Tímea

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Végh Erik Dániel másodéves hallgató interaktív bemutatóján az is kiderült, hogy egy évfolyamtársával, Vincze Lászlóval maga tervezte azt a 3D nyomtatót, amelyet működtet, nemkülönben a nyomtatásra szánt modelleket: köztük baglyot, macskát, Yoda mestert, hosszúnyakú zsiráfot, japán dobókést, Agora logót, amely utóbbi kinyomtatása ezzel a szeletekből építkező technikával húsz perc volt. Egy nagyobb darabon akár 150 órán át is dolgozik a nyomtató, amiben egykilogrammos a felhasználható műanyagtekercs. Ennek  behúzott és 210 Celsius fokra felmelegített, így folyékonnyá tett, kinyomható szálával dolgozik a nyomtatófej a 60 Celsius fokosra melegített felületen, ahol rétegekből (szeletekből) építi fel a testet.  Egy tekercs tízezer forintba kerül, ami azt jelenti, hogy az egy gramm súlyú nyomtatott tárgy tíz forintba kerül. 

Az egyetemisták (szintén kínai) humanoid robotja nem csak táncolt, hanem énekelt is. Szőke Szeverina magyar-technika szakos hallgató a társaival, Vas Horváth Balázs és Harkai Martin programtervező informatikus hallgatókkal állított össze egy kis előadást a robotika témában. Szerintük a humanoidot akár a magyartanításban is alkalmazni lehet, sőt könnyen elképzelhető, hogy a mai gyerekek a humanoidtól a verseket könnyebben elfogadják, mert így érdekesebb számukra, hiszen az nem mindennapi, hogy egy robot Ady Endre vagy József Attila költeményeit mondja.  

 

Akit még nem nyűgöztek volna le eléggé ezen a napon a DigIT-AGORA-Okos város, okos közösségek projekt keretében látottak és hallottak, az a babaszobára nézve biztosan sokkot kapott, amikor felfedezte, hogy mi a csuda mozog a maguk 20. századiságában már réginek tetsző fajátékok és gyermekbútorok között. Okos háztartási eszközök kategóriában egy kicsi kerek robotporszívó végezte a munkáját teljesen önállóan, pörgött-forgott-mozgott ide-oda, kikerülve a széklábakat.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában