Hogy ne történjen baj

2022.11.28. 13:39

Biztonságban, advent idején is - Figyelmeztet a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor – figyelmeztet a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Pixabay

Tavaly advent időszakában a Vas megyei tűzoltó egységeknek nem kellett adventi koszorú, csillagszóró vagy fényfüzér miatt keletkezett tűzesethez vonulnia, 2019. december 12-én azonban Szombathelyen, a Károly Róbert utca egyik társasházának lakása vált lakhatatlanná adventi koszorú miatt.  

  1. Fontos, hogy olyan koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét. A mécseseket sose hagyjuk felügyelet nélkül égni. Az sem mindegy, hova tesszük a koszorút, a közelében ne legyenek éghető tárgyak – javasolják a szakemberek.  
  2. A fenyőfa a meleg lakásban hamar kiszárad, ezért könnyen meggyullad: ne tegyük fűtőtest közelébe, és a csillagszóró használata sem tanácsos rajta.  
  3. Az égősorokat, fényfüzéreket csak megbízható forrásból szerezzük be. Ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet.  
  4. Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában