Reggeli köd párája is neveli a gombákat

2022.11.09. 07:00

Ez egy életveszélyes szakma: amikor nekiállunk, fél lábbal a börtönben vagyunk - Csatári István nyugdíjas gombaszakértővel a zsennyei legelőn jártunk - fotók, videó

Nem csak eső után gazdagok az erdők gombában, most olyan idő van, hogy a reggeli köd párája is neveli azokat. Zsennyében jártunk egy gombaszakértővel, aki megmutatta, mi terem a legelőn.

Merklin Tímea

Csatári István bemutatta a frissen szedett lilatönkű pereszkét

Forrás: Unger Tamás

Csatári István 80 éves, korábban majdnem harminc évig dolgozott gombaszakértőként a Szombathelyi Vásárcsarnokban. A gombák szeretetét és ismeretét a nagyszüleitől hozta, és végigkíséri az egész életét. Amellett, hogy cipész szakmát tanult, cipőipari technikumot végzett, mindig járta a Szombathely környéki erdőket: az újperintit, a nárait, a jákit, jól ismerte a szentpéterfai erdőt, kedvenc helye pedig a Sárvár-Gérce környéki Farkas-erdő volt. Az utóbbi években Zsennyébe jár, nem árt, ha a környékbeliek tudják, hogy mindennap megfordul a faluban egy hivatásos gombavizsgáló, akinek megmutathatják, amit szedtek. Zsennyében nincs erdő, de a legelőn rengeteg lilatönkű pereszke terem, aminek nincs gyilkos változata, de a szegfű- vagy tyúkgomba összetéveszthető a parlagi tölcsérgombával, ami súlyosan mérgező.  

© Unger Tamás
Csatári István a jáki erdőben szedett vargányát szárogatva tette el télire leveshez
Forrás: Unger Tamás

Csatári István a kicsi gombákat nem szedi le, inkább másnap visszamegy értük, mert tudja, hogy jót tesz nekik a hajnali pára és az erős köd, amiben tovább növekedhetnek. Sokan szeretik a frissen szedett gombát, a lilatönkű pereszkéből nagyon finom pörkölt készül, Pityu bácsi párja, Teri néni savanyúságot készít belőle, ecetes-sós-cukros felöntőlével, mustármaggal, borssal ízesítve, erőspaprikát, fokhagymát is tesz hozzá. Csatári István 1983-tól 2007-ig dolgozott a szombathelyi piacon, az akkori igazgató, Pölöskei László kérésére végezte el a gombaszakértő iskolát, kétszer is vizsgázott. A javaslatára vettek fel még két embert, amikor a hozzáértő kollégák kiestek a munkából (Déri Károly beteg lett, és a felesége is abbahagyta), így nem kellett olyan hosszú ideig sorban állva várakozni a gombavizsgálatra, amihez két helyiséget alakítottak ki.  

 

- Ez egy életveszélyes szakma – fogalmaz Pityu bácsi -, mert amikor nekiállunk a gombát vizsgálni, fél lábunk a börtönben van. Mert a gombavizsgáló ki van téve annak (történt ilyen eset, nem velem), hogy ha valaki a szedett gombáját mind nem hozta be, annak egy részét mutatja csak meg, azt jóváhagyjuk, de a mérgező gomba kint maradt, és bajt csinál, minket büntetnek meg. A gyilkos galócát a zöldhátú galambicával lehet összekeverni.   

Csatári István hozzáteszi, nem véletlenül kevés a gombaszakértő, ez a munka ugyanis nagy felelősséggel jár. Amikor ő vizsgázott, abban az évben a 201. volt, és 210-en lehettek akkor összesen az egész országban. Ő a mai napig szívesen segít bárkinek, de senki ne hagyja ellenőrizetlenül a gombát, amit haza akar vinni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában