Városokat és falvakat érint

2022.11.15. 07:00

Mi lesz a vasi kispostákkal?

A Magyar Posta ideiglenesen szünetelteti 366 posta működését az országban – ez vasi városokat és falvakat is érint.

Merklin Tímea

Fotó: © Unger Tamás

Amint az a kérdéseinkre küldött válaszlevelükből kiderül: több önkormányzattal is folynak tárgyalások a lehetséges üzemeltetési partnerségről. Ausztriában sokkal kevesebb posta van, mint nálunk. A hivatalos adatok szerint Magyarországon a szüneteltetés mellett is 4500 lakosra, míg a szomszédos országban 5100 lakosra jut egy postahivatal. A hazai posták működésének szüneteltetése létszámleépítéssel nem jár.

Ahol több szolgáltatóhely működik, ott a fennmaradó helyek megemelt kapacitással, több ügyfélpulttal fogadják az ügyfeleket, ahol pedig nincs másik nyitva tartó posta, a szolgáltatások a máshol már jól bevált mobilposta segítségével elérhetők. Vas megyében a szüneteltetés miatt Kőszegen most a Rohonczi utcai 2-es posta használói a Várkörön található 1-es postára mehetnek. Szombathelyen a 3-as (Laky Demeter utca), a kámoni 4-es (Szófia utca), az oladi 6-os (Gazdag Erzsi utca) és a 8-as (Március 15. tér) postahely eddigi forgalmát a Magyar Posta tájékoztatása szerint a Kossuth utcai 1-es postára terelték át. 

Bük városa lakossági aláírásgyűjtéssel küzd bükfürdői postájának nyitvatartásáért, rákérdeztünk a megoldhatóságra, a Magyar Posta válaszában így fogalmazott: több önkormányzattal is tárgyalások folynak a lehetséges üzemeltetési partnerségről. Tizenkét vasi községben is szüneteltetik átmenetileg a posták működését. Az acsádiaknak a csepregi és a büki posta van közel, a bucsuiak, söpteiek, nemesbődiek Szombathelyen intézhetik postai ügyeiket. 

© Unger Tamás
Németh Sándor büki polgármester tárgyalna a postáról
Fotós: © Unger Tamás

A horvátzsidányiak mehetnek Kőszegre vagy Csepregre, a csehimindszentieknek Vasvárra. Celldömölk át tudja venni a környékén – Bobán, Egyházashetyén, Kemenesmagasiban, Kemenessömjénben és Nagysimonyiban – szünetelő posták forgalmát. Az egyházashollósiak találnak más postahelyet akár Körmenden, akár Vasváron. Egyébként a szüneteltetésben érintett kistelepüléseken mobilposta működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában