Látogatás

2022.11.09. 16:00

Szlovén országgyűlési képviselők a Rábavidéken

A Szlovén Országgyűlés Határon túli Szlovének Bizottságának három új tagja - Suzana Lep Simenko, Vera Granfol és Katarina Straus - tett látogatást a Rábavidéken.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A látogatás célja az volt, hogy a delegáció tagjai megismerkedjenek a szlovén közösség jelenlegi helyzetével és jövőbeli terveivel. A szlovén vendégek ellátogatottak a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolába, a Kühár Emlékházba, az Országos Szlovén Önkormányzathoz és a Szlovén Mintagazdaságba. Ezt követően a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusán folytatódott a program, ahol Metka Lajnšček főkonzullal, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószólóval, Kovács Andreával, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnökével és Holecz Károllyal, az Országos Szlovén Önkormányzat vezetőjével tárgyaltak a bizottság tagjai.

A küldöttség ajándékot is hozott, több doboznyi könyvvel lepte meg a rábavidéki szlovéneket. A köteteket a szlovén parlament képviselői és dolgozói gyűjtötték össze egy 2019-ben életre hívott akció kapcsán. 

Suzana Lep Simenko, bizottsági elnök az átadáskor hangsúlyozta, hogy rendkívül jó benyomást tett rá a Rábavidék, azt tapasztalta, hogy az itt élő szlovének fontosnak tartják nyelvüket, kultúrájukat, identitásukat, és értékeik megőrzésére törekednek.  

A program a szlovén Rádió Monoster és a Porabje című újság szerkesztőségének meglátogatásával ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában