Szent Márton fénye

2022.11.11. 19:34

Vesperás, lampionos felvonulás, koszorúzás - Így emlékezett a város Savaria híres szülöttére

Több százan, köztük kisgyermekes családok vonulták fáklyákkal, lámpásokkal a kezükben a Székesegyháztól a Szent Márton templom előtti térre pénteken kora este. Itt énekkel, koszorúkkal emlékeztek meg a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjéről, Savaria híres szülöttéről.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: CSEH GABOR

A hagyományokhoz hűen közös esti imádsággal, vesperással kezdődött a városi Szent Márton ünnep a székesegyházban. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek szentbeszédében felidézte a pogány katonából lett püspök életének legfontosabb állomásait. Kiemelte: Márton a tettek embere volt, azonnal cselekedett, ha szükség volt rá – elég, ha a híres köpenymegosztós jelenetre gondolunk. Hangsúlyozta: Márton szavaiban erő és hit volt, sok hitetlent megtérített. Szerinte az országnak is arra lenne szüksége, hogy rátaláljon a hitbéli megújulás útjára. 

Forrás: Cseh Gábor

Innen a Szent Márton templom előtti térre, az édesanyját megkeresztelő Mártont ábrázoló szoborhoz vonultak az ünneplők mécsesekkel, fáklyákkal, lampinokkal a kezükben. A több száz résztvevő között sok gyermeket láttunk, később hozzájuk külön is szólt beszédében Székely János megyéspüspök. Mint mondta, a kereszténység emelte ki Mártont a pogányság és a katonaság ködéből. – Európának és Magyarországnak addig van jövője, amíg ismeri azt a fényt, ami többek között Szent Mártont vezette – fogalmazott. A fiatalokat pedig arra kérte: ismerjék meg a jótett örömét, a mindenki felé kinyíló, segítő kezek adjanak számukra szárnyakat. – A mai válságos időben erősítsük meg a hitünket abban, a világ a teremtő Isten kezében van. Az ő szeretete örök – tette hozzá. 

 

A hit fényét, erejét hangsúlyozta beszédében dr. Nemény András polgármester is. Majd így folytatta: az előttünk álló nehéz időszak egyben lehetőség is. Alkalom arra, hogy semmi ne vonja el a figyelmünket az igazán fontos dolgokról, a belső utunkról.  Az ünnepség pénteken koszorúzással zárult, majd szombat reggel ünnepi szentmisével folytatódik: főcelebránsa Székely János megyéspüspök lesz. A szentbeszédet Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában