Sok a program, működik a település

2022.12.28. 07:00

A jubileumok évét zárják Őriszentpéteren - Őr Zoltán polgármestere értékelte az idei esztendőt

Őr Zoltán, a település polgármestere értékelte az idei esztendőt.

Tóth Judit

Őr Zoltán polgármester elégedett: a sok nehézség ellenére is eredményes évet zártak, és bíznak a hasonlóan sikeres folytatásban

Fotó: Szendi Péter

 – Ez az esztendő a jubileumok éve volt Őriszentpéteren. Öt éve indult a Nemzetközi Öreg Járművek Találkozója és az Őrségi Félmaraton, utóbbi az Őrség első nagy sportrendezvénye is volt a kezdetekkor. Tíz éve nyitott a termelői piac, amelyet idén vendéglátó- és pihenőhellyel bővítettünk. Ez abszolút sikertörténet és jó vidékfejlesztési modell, az elmúlt években többen is elindították a térségben. 

Tizennyolc évével nagykorú lett a Tökfesztivál, húszéves volt idén az Őrségi Nemzeti Park, negyvenedik születésnapját ünnepelte az Őrségi Vásár, Hatvan év, hatvan dal címmel szerveztünk Omega-emlékkoncertet augusztusban, az Őriszentpéteri Önkéntes Tűzoltó Egyesület pedig éppen 140 évvel ezelőtt alakult – sorolta a 2022-es esztendő jelentős eseményeit Őr Zoltán polgármester, majd hozzátette, a jubileumok, a rendezvények mind azt jelzik, hogy működik a település annak ellenére, hogy viszontagságos időket élünk: épp hogy lecsengett a koronavírus-járvány, jött a szomszédos háború és energiaválság. 

A polgármester a fejlesztéseknél elsőként a szennyvíztelep kapacitásbővítését említette, most már Ispánk és Szalafő szennyvizét is Őriszentpéteren tisztítják. A csapadékvíz-elvezetési projektben keletkezett vis maior kár elhárítása a támogatáson felül önerő hozzáadásával szintén megvalósulhatott, emellett megtörtént a közvilágítás korszerűsítése is, amellyel 50 százalékos költségmegtakarítást sikerült elérni. A temetőben közösségi emlékhelyet alakítottak ki, lakossági kezdeményezésre egy rövid útszakaszt építettek, a régi és leselejtezett kisbusz helyett pedig újat vásároltak. Őr Zoltán az energetikai intézkedésekről is beszélt: a hivatalban három munkanapon személyesen fogadják az ügyfeleket, két napon home officeban dogoznak a kollégák. 

A Szikszay Edit Művelődési Ház is három napot tart nyitva, az Őrségi Vadászati Kiállítást a téli időszakra viszont kénytelenek voltak bezárni. – A karácsonyt megelőző napokban jó híreket kaptunk. Jövőre 350 millió forintból újíthatjuk meg az óvodánkat, és valóra válhat egy másik régi álom is: 200 millió forintos támogatást nyertünk ugyanis az Őrálló-kilátóra. Új falubusz vásárlására is sikerrel pályáztunk 15 millió forint értékben. Hosszú az átfutási idő, a járművet várhatóan nyár végén, ősz elején kapjuk meg – tette hozzá Őr Zoltán, majd arról is beszélt, hogy Zöld Őriszentpéter elnevezéssel 600 millió forintos támogatási kérelmet nyújtottak be a település járdáinak, útjainak, fahídjainak, köz- és zöldterületeinek felújítására és építésére. Tizenöt kilométernyi belterületi és 70 kilométer hosszú külterületi útja van a településnek, ezek egy részének felújítására, karbantartására is pályáztak 320 millió forint összegben. 

– Jó évünk volt, bízunk a hasonlóan eredményes folytatásban – mondta végül Őriszentpéter polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában