Karácsonyi hangverseny

2022.12.19. 20:10

Apák és fiúk a színen - A szombathelyi szimfonikusok családi koncertje elé

A Savaria Szimfonikus Zenekar már az Agora – Művelődési és Sportházban próbál, mert ez lesz a helyszíne a december 21-én 19 órakor kezdődő karácsonyi hangversenynek: Mozart és Respighi műveiből.

Merklin Tímea

Vajda Gergely karmester ezúttal a részletekre helyezte a hangsúlyt

Fotó: © Cseh Gábor

Hétfőn délelőtt a próbán jártunk, hogy bepillantást nyerjünk a kulisszatitkokba. A zenekar a színpadon ült, Vajda Gergely karmester egyes részek kicsiszolására helyezte a hangsúlyt: hol legyen kifejezőbb, rövidebb, hosszabb, melyik hangszer ne aludjon a szünetben, a második hangot ki engedje el egy kicsit. Lelkes-lázas munka folyt, a muzsikusok átéléssel, szuggesztív erőket mozgatva készülnek az ünnepre. 

A karácsony a családok ünnepe, ezért az érzelmek felé szeretnék vinni a hangsúlyt, részben a műsorválasztással, részben pedig a szólisták szerepeltetésével, amiből kiderül, hogy családi jellegű hangversenyt adnak: Vajda Gergely karmester fia, Vajda Vince, és Kiss Barna zenekar-igazgató fia, Kiss Márton lesznek a zongoraművészek a hangversenyen. 

– A varázsfuvola az iseumi bemutatók okán Szombathelyhez már hozzátartozik, ezért választottuk. Ezt követi Mozart: Esz-dúr versenyműve két zongorára, amit Mozart a maga és nővére számára írt. Majd Respighi darabjait játsszuk, ezek egyike, a karácsonyi oratórium kuriózum lesz, amit élőben Szombathelyen még nem hallhatott senki – mondta Kiss Barna igazgató. 

Az énekes szólisták ezúttal Horti Lilla (szoprán), Molnár Anna (mezzo), Bartos Barna (tenor) lesznek, közreműködik a Voicestation kórus. A karácsony csodáját dicsérő himnuszban fenséges hangzású kórusrészletek váltakoznak Mária, az angyal és a pásztor megjelenéseivel, a mű 1930- ban született. Az igazgatótól azt is megtudtuk: a színpadon fog elköszönni a nyugdíjba menő Szakályné Szalai Máriától, aki harmincöt évig volt a zenekar fuvolaművésze, kvalitásos játékával harmincöt éven át szolgálta a szombathelyi zenei életet. A koncerten már nem játszik, de megérdemli, hogy nyilvánosan búcsúzzanak el tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában