Mindig készenlétben

2022.12.26. 15:30

Karácsony a tűzoltó laktanyában - Bár szolgálatban vannak és vigyáznak ránk, a karácsony nekik is ünnep

Ünnepi hangulatot teremtenek a laktanyában a tűzoltók is. Fát díszítenek, közösen főznek, mert bár szolgálatban vannak és vigyáznak ránk, a karácsony nekik is ünnep.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség bejáratánál egy szépen díszített fenyőfa jelzi az ünnepet. A körmendi tűzoltók a helyi Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola tanulóitól kapták az egyedi dekorációt még tavaly. A gyerekek saját maguk készítették a díszeket fa alapra, decoupage technikával. A fenyő mellett nagy adventi koszorú, ami szintén elég különleges, hiszen tűzoltó tömlő az alapja. Az emeleti társalgó is ünnepi díszbe öltözött, ott közösen díszítettek fát a lánglovagok, piros díszek kerültek fel színes égősorral a kétméteres fenyőre.

-Karácsonyfa nélkül nincs karácsony a tűzoltóságon sem - mondják szinte egyszerre a “B” csoport tűzoltói, ők vannak szolgálatban, nekik jutott az idei szenteste. Ezzel nincs probléma, tudják, hogy bizonyos időközönként ők kerülnek sorra.  

-Nekünk ez a nap a munka szempontjából ugyanolyan, mint a többi. Ha riasztás érkezik, menni kell, a munkát el kell végezni, de azért persze ilyenkor nekünk is karácsony van. Igyekszünk megteremteni a laktanyában az ünnepi hangulatot, úgy készülünk rá, mintha otthon lennénk. Előre megbeszéljük, hogy ki, mit hoz, mit főzzünk. Általában hidegtál készül és halászlé, de volt már olyan, hogy töltött káposzta is került az asztalra. Amúgy nagy a repertoár, bármit megfőzünk a kocsonyától kezdve a körömpörköltön át a pacalpörköltig. A sütemény sem marad el, hozuk is, kapunk is. Ha tudjuk, úgy alakítjuk előzetesen a beosztást, hogy aki családos, kisgyermeke van, az otthon lehessen szenteste - mondja Nagy József tűzoltó törzszászlós, a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság “B” szolgálati csoportjának szolgálatparancsnoka, aki 21 éve tűzoltó.

Réczeg Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester már a 22. évét tölti hivatásos tűzoltóként, számára különleges nap a december 24-e, hiszen lánya, Regina éppen szenteste született 18 évvel ezelőtt. -Készülődtünk otthon a fa feldíszítésére, amikor jöttek a fájások és menni kellett a kórházba. Eredetileg december 20-ára vártuk, de végül 24-én érkezett meg a lányunk. Másnap már jöttem dolgozni – idézi a tizennyolc évvel ezelőtti eseményeket a tűzoltó. A nemesrempehollósi Bindics Milán tűzoltó őrmester két és fél évvel ezelőtt szerelt fel, első alkalommal dolgozik szenteste. A többiek már rutinosak, nem először vannak szolgálatban december 24-én. Az elmúlt évekből nem emlékeznek kirívó eseményre, balesethez, vagy ajtónyitáshoz riasztották őket. 

Szenteste napján idén összesen tíz alkalommal érkezett riasztás a Vas megyei műveletirányítási ügyeletre. Ebből három téves jelzés volt. Többségében a szombathelyi hivatásos tűzoltóknak volt dolguk. Szombathelyen, a Fogaras úton egy szén-monoxid-érzékelő jelzett be, a lakók idejében - még a tűzoltók kiérkezése előtt - elhagyták az ingatlant. A tűzoltók méréseket végeztek az ingatlanban, majd a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakembereket. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A Söptei úton két személyautó ütközött össze. A szombathelyi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. 

Szombathelyen a Szily János utcába és a Pázmány Péter körútra, valamint Körmendre a Dózsa György útra is ajtónyitáshoz vonultak az egységek. Mindhárom helyen a hozzátartozók és a mentők kérték a tűzoltók segítségét az érintett ingatlanba való bejutáshoz. Vaspörben egy gázpalackból szivárgott a gáz, amit a körmendi hivatásos tűzoltók biztonságosan elzártak, majd kihozták a lakásból. Vashosszúfalunál egy autó csúszott az árokba. Ide a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók vonultak, akik megszüntették a forgalmi akadályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában