Jókívánságok

2022.12.13. 15:41

Szívesen fogadták az óvodában a lucázót – Vépen is életben tartják a hagyományt

A család legyen egészséges, gazdag és szerencsés, a tyúkok tojjanak bőségesen – hogy mindez valóra váljon, az év legrövidebb napján Dömötör Gábor alpolgármester indult lucázni – a Vadvirág Művészeti Óvodában minden csoportba ellátogatott.

Tóth Kata

Forrás: Vépi Vadvirág Művészeti Óvoda

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szabad-e lucázni? – így köszönt be reggel a csoportszobákba Dömötör Gábor egy jókora zsák szalmával a kezében. Aztán rákezdte a termékenységvarázsló rigmust, amit gyermekkorában még „az öreganyjától tanult”: „Luca, Luca kitty-kotty, Tojjanak a tiktyok, ludgyok, Fejszéjök, furajok élesek legyenek, tiktyok, ludgyok jó ülősek legyenek, Akkora szalonnájok legyen, mint az akolkapu, ollan vastag legyen, mint a mestergerenda, kolbászuk ollan hosszú legyen, mint falu hossza, zsirgyok annyi legyen, mint a kútban a víz, tojásuk annyi legyen, mint az égen a csillag."

És így tovább, folytatta a jókívánságokat, végül szalmát terített a padlóra. Dömötör Gábor több mint 15 éve élteti tovább Vépen a szép szokást. Az óvodán kívül járt még a gondozási központban, a virágüzletben, a hivatalban, a kultúrházban is, míg ki nem fogyott zsákjából a szalma. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában