Múltidéző

2023.01.15. 15:00

Házgyári panelek, amelyekből fél Szombathely felépült - 45 évvel ezelőtt a VASÉP is felzárkózott

1974-ben kezdte meg Szombathelyen a házgyári panelek összeszerelését a VASÉP, Vas megye építőipari vállalata. Az új technológia szinte forradalmasította az építkezést. A panel-házak megjelenésével új arculatot kapott a város, az addigihoz képest is lényegesen meggyorsult a lakásépítés. A fokozódó igényeknek csak ezzel tudtak eleget tenni.

Kelemen Attila

A 70-es években folyamatosan épültek a házgyári lakások a Derkovits városrészen

Forrás: VN-archív

A házgyári (panel) lakásépítkezés a legkorszerűbb módszer volt a hetvenes évek közepén, és a vasi építőipari vállalat, a VASÉP időben felzárkózott ehhez – az akkor még fejlett - technológiához. A házgyári építési technológia sok előnnyel járt. Lehetővé tette az építőipari termelés koncentrációját és folyamatosságát, a műszaki színvonal nagyfokú emelését, a korszerű termelésszervezést, valamint az összes élőmunka ráfordítás csökkentésével egyidejűleg az építési időtartam és a helyszíni befejező munkák lényeges csökkentését. Az sem volt elhanyagolható, hogy a kötelező nagyfokú méretpontosság, a korszerű anyagok és technológiák alkalmazása kedvezően befolyásolta a lakások minőségét is. A házgyári lakásépítés előnyeit összevetve az építőipar által addig alkalmazott módszerekkel, nagyon kedvező eredményt kaptak. 

Épül a Derkovits lakótelep 
Forrás: VN-archív

Már 1973 októberében elkezdődött az első 11 szintes, 88 lakásos paneles épület alapozása Szombathelyen a Rohonci út és a Szűrcsapó utca sarkán. Azóta folyamatosan épültek a házgyári lakások a Derkovits városrészen, 1975-től a Joskar Ola lakótelepen, 1977-ben pedig már Sárváron is elkészült két „toronyház" panelból. Ugyancsak ezzel a technológiával, a győri házgyár paneltermékeiből építették a büki SZOT Gyógyüdülőt, valamint a Nyugatmagyarországi Fagazdasági Kombinát irodaházát Szombathelyen. A 45 éve átadott több mint ezer lakás nagyobbik része már ezzel a technológiával készült. 

1077 lakást építettek 1977-ben 
Forrás: VN-archív

A VASÉP 1978 tavaszán ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. E három évtizedben nagyon sokat fejlődött, s mindig arra törekedett, hogy a minisztériumi előírásokkal együtt a megyei igényeknek maximálisan eleget tegyen. A korszerű építéstechnológiák fejlődését, alkalmazását leginkább a lakásépítésben lehetett nyomon követni. Ám ugyanakkor az ipari és más létesítmények kivitelezésénél is mindig a legkorszerűbb megoldásokra törekedtek. Az országban például először a VASÉP alkalmazta - svéd szabadalom alapján - az ABM szisztémát, amelynek lényege, hogy csonkagúla alakú műanyag kupolákat használtak zsaluzatnak. Nagy terek alátámasztás nélküli lefedését, nagy fesztávú födémek készítését lehetett vele gazdaságosan megoldani. Ezzel a módszerrel építették a Derkovits városrész bevásárló központját, a Dómusz és a Centrum áruházakat. 

A büki gyógyüdülő 1977-ben 
Forrás: VN-archív

Mindemellett nem zárkóztak el a vasbetonvázas, a téglablokkos, az alagútzsalus, sőt a hagyományos technológiáktól sem.  

Az említett három évtizedben a vasi vállalat együtt fejlődött a megyével. Erejükhöz, felkészültségükhöz mérten mindig teljesítették vállalt kötelezettségeiket. Rendelkezésre álltak a legnagyobb beruházásoknál, iskolák, óvodák, bölcsődék százait építették fel. Évente több mint ezer lakás kivitelezését végezték el, és az éves termelési érték megközelítette az égymilliárd forintot. 

Kitűzött céljaiknak 45 éve is eleget tettek: maradék nélkül teljesítették tervüket. A. korábbi évhez viszonyítva 7,5 százalékos emelkedést értek el, amely teljes mértékben a termelékenység emelkedéséből fakadt. Az elvégzett munkák közt a legjelentősebb a Rába Magyar Vagon és Gépgyár szombathelyi üzeme, a határidőre átadott 1077 lakás.  

Szűrcsapó utca, a Domus Áruház építkezése
Forrás: Fortepan

A vasi építő vállalat stabil munkahelyet jelentett az itt dolgozóknak. Csaknem kétszáz millió forint felhasználásával fejlesztették telephelyeiket, új gépeket vásároltak, igen nagy összegeket fordítottak arra, hogy munkásaik élet- és munkafeltételei megfeleljenek a kor követelményeinek. Évről évre jelentős bérfejlesztést hajtottak végre, amelyek következtében állandóan emelkedett dolgozóik jövedelme. Mint az 1970-es években mindig, úgy 1977-ben is tekintélyes összeget osztottak fel dolgozóik között részesedés címén. 

Túlzás nélkül el lehetett mondani, hogy a VASÉP hosszú évek óta stabil gazdálkodást folytatott, 45 éve is dinamikusan fejlődött, s partnerei, megrendelői is elégedettek voltak munkájával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában