Statisztika

2023.01.30. 14:00

Többen születtek, kevesebben építkeztek Vasban

Korábban beszámoltunk róla, részletes helyzetképet fest Vasról a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék című kiadványa. Ebből kiderül az is: az új lakások átlagos alapterülete 62 négyzetméter.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Pixabay

Az országos tendenciával szemben mérséklődött a lakásépítési kedv Vas vámegyében: 2022 első három negyedévében 11 százalékkal csökkent (országosan 7,7 százalékkal nőtt) az épített lakások száma az előző év azonos bázishoz képest is. Ez idő alatt összesen 230 lakást vettek használatba a megyében: 65 százalékuk Szombathelyen, 27 százalékuk a többi városban, mintegy 8 százalékuk községekben épült. A vármegyei lakásépítési piac szűkülését a kisebb városokban kivitelezett lakásberuházások visszaesése okozta, a másik két településtípus esetében nem mértek érdemi változást.  

Az elemzés szerint a lakásoknak 10–90 százalékos arányban természetes személyek és vállalkozások voltak az építtetői, mindkét építtetői körnél csökkent az átadások száma. A lakások 77 százaléka a többszintes, többlakásos épületben, 13 és 10 százaléka a családi házas formában, illetve lakóparki épületben kapott használatbavételi engedélyt. A vármegyei szintű csökkenés alapvetően a többlakásos épületben átadott lakások számának visszaeséséből adódott. Az összetételből adódóan az új lakások átlagos alapterülete (62 négyzetméter), és a 4 vagy annál több szobás lakások aránya országos viszonylatban a legalacsonyabb volt. Csökkent a jövőbeni lakásépítési kedv is a vármegyében. A 2022 I–III. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (490) 17 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakihoz mérten.  

A Fókuszban a megyék című kiadvány foglalkozik a települések demográfiai helyzetével is. Mint írják: a tavalyi év első három negyedévében 1594 gyermek jött világra, és 2630 fő hunyt el Vasban. Az élve születések száma 0,9 százalékkal több, a halálozásoké 9,1 százalékkal kevesebb volt, mint 2021 azonos időszakában. Utóbbi elsősorban a járvány miatti többlethalálozások magas bázisa miatt következett be. A járvány előtti utolsó év, 2019 azonos időszakához képest 3,9 százalékkal többen haltak meg. A természetes fogyás összességében 1036 fővel csökkentette a vármegye lakónépességét, ez a veszteség 21 százalékkal alacsonyabb volt az azt megelőző évinél. A természetes fogyás népességre vetített 4,1 ezrelékes vármegyei értéke az országos átlagnál (3,6 ezrelék) kedvezőtlenebb volt. 2022 I-III. negyedévében 1482 pár kötött házasságot 1 százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában