Helyi közélet

2023.01.29. 08:09

Könyvtáros portrék Sárvárról és Körmendről - Pallósiné Toldi Márta biográfiákat ír a régi nagyokról

A régi nagy könyvtárosokról készít biográfiákat Pallósiné Dr. Toldi Márta, a Berzsenyi Dániel Könyvtár nyugalmazott igazgatója.

MT

Fotó: Cseh G??bor

Urbán Lászlóról (Sárvár) írt először, most pedig Vizi László (Körmend) munkásságát foglalta össze a Vas vármegyei könyvtáros portrék sorozatban, amely a szerző számára egyszerre különleges időutazás, és párhuzam a mostani aktív könyvtárosok között látható hasonló eltökéltséggel, hivatásszeretettel.

Urbán László (1922-1996) a sárvári Sylvester János Könyvtár alapító könyvtárosa volt; munkabírását, a közösség, a szülőföld iránti elköteleződést családi örökségnek tekintette.

Vizi László (1934-2008) édesapja nyomán „vasas” akart lenni, lakatosként kezdte a pályáját, és a könyvek szeretete sodorta a műhelyen túl a könyvtárosi pályára, végül a körmendi városi könyvtár igazgatójaként vonult nyugállományba.  

Érdeklődésünkre Pallósiné Dr. Toldi Márta biográfiákról szólva úgy fogalmazott:  

Örülök, ha egy hivatásbeli elköteleződés nyilvánosságot kap. Azért is, mert nem része a mai értékkészletnek olyan teljesítmények elismerése és emlékezetben tartsa, amelyből nagyon sok ember meríthetett tudást, mobilitási segítséget. A közkönyvtárak ilyenek voltak a 20. század második felében. Én azért foglalkozom ezekkel az életutakkal, hogy mai kollégák erőt meríthessenek a könyvtárak és könyvtárosok tradícióiból. 
A könyvtáros portrék elérhetők a Vasi Digitális Könyvtárban. 

Vizi László

 

Urbán László

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában