Sikeres projektek

2023.01.25. 17:28

Közvetlen uniós forrásokkal növelték Vas vármegye nemzetközi ismertségét

Turisztikai, digitális, környezet- és klímavédelmi területen is számos határokon átnyúló, transznacionális projektet zárt sikerrel a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal 2022-ben.

Tömböly Ágnes

Heinrich Dorner burgenlandi tanácsos, Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Balázsy Péter Vas vármegyei jegyző és Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyiminisztérium helyettes államtitkára a SMART Pannonia projekt záróeseményén

Forrás: Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal

- Tizenhat nemzetközi projektben vett részt vezető- illetve projektpartnerként a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal az elmúlt években, sikerrel. Ezt a feladatot azért vállaltuk fel, hogy még tovább erősítsük Vas vármegye nemzetközi ismertségét és elismertségét, illetve szélesítsük a saját fejlesztési lehetőségeinket – tudtuk meg dr. Balázsy Pétertől. - Hivatalunk szakmai kompetenciája széleskörű: a turizmusfejlesztéstől kezdve a zöld mobilitáson és a digitalizáción át az Ipar 4.0, a megújuló energiafelhasználásra fókuszáló környezetvédelem és a nők munkaerőpiaci helyzete is előtérbe került - tette hozzá.

A vármegyei jegyző felhívta arra is a figyelmet: - A hivatal Vasban első önkormányzatként nyert közvetlen brüsszeli pályázati támogatást. Ennek köszönhetően jutottunk európai uniós forráshoz a ThreeT című interregionális projektben: a nyolc ország partnerségével megvalósuló pályázat célja a természeti és kulturális örökségre épülő új tematikus utak felállítása mellett a meglévő utak hatékony fenntartása volt, kihasználva a környezetbarát közlekedésben rejlő lehetőségeket. - Vas vármegye olyan desztinációkkal szerepelhetett együtt a projektben, mint az olasz Toscana, Málta, Tenerife, Közép-Finnország, Hessen vagy Brassó megye. Közösen jelenhettünk meg a nemzetközi turisztikai piacon, hangsúlyozva a meglévő jó gyakorlatok és megoldások cseréjét. Mindezt a tudást a soron következő hazai turisztikai projektek tervezésekor is hasznosítottuk – húzta alá dr. Balázsy Péter.

- A DigiUp 4.0 projektben a régió, így a vasi szakközépiskolák és gimnáziumok tanulóit is össze tudtuk kapcsolni az ELTE-SEK informatikai és gépészmérnök képzésével. A zárókonferenciát is az egyetemen tartottuk, ezzel is támogatva a szombathelyi műszaki és informatikai képzéseket és továbbképzéséket – folytatta a vármegyei jegyző. - Szintén osztrák-magyar határmenti együttműködésben valósult meg a REIN-Forest projekt, melynek misszója a határmenti térségekben, a klímaváltozás okozta környezeti veszélyek feltárása volt – ebben szakmai partnerünk a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete volt. Számos, gyerekeknek, fiataloknak szóló kiadvány készült és olyan kutatások, programok elindítását is ösztönöztük, amelyek a már látható erdészeti problémák hosszú távú kezeléséhez nyújthatnak megoldást – mondta el a vármegyei jegyző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában