vaol.hu podcast

2023.01.07. 07:22

Nem szűnt meg gyógyszerésznek vallani magát - 1882-ben született Kemenesmagasiban dr. Atzél Elemér

Feiszt György

Forrás: Unger Tamás

„Talán nincs még rajta kívül olyan tagja a magyar nemzetnek, aki nyolc egyetemi oklevéllel rendelkezne.” - így kezdődik a „Gyógyszerész Szemle” c. folyóirat 1937. márciusi számának Atzél Elemérről szóló méltatása, majd így folytatódik: „Bennünket gyógyszerészeket nemcsak azért tölt el végtelen büszkeséggel dr. Atzél Elemér szépen ívelő karrierje, mert sorainkból indult ki, hanem azért, mert ő fényes közéleti pozíciója dacára ma sem szűnt meg gyógyszerésznek vallani magát, és mint a közhatalom egyik részese, fontos állásában becsületesen igyekszik a köz érdekének megvédése mellett a gyógyszerészet igaz ügyét is szolgálni.” A méltató szavak azt az 1882-ben Kemenesmagasiban született férfiút illették, akinek tudományos karrierjét Németh Tibor helytörténeti kutatásaiból ismerjük. 

Csecsinovits György nemesmagasi szatócs fia gyógyszerész-gyakornokként kezdett dolgozni. Nevét 1914-ben belügyminiszteri engedéllyel változtatta Atzél-ra. 1911-ben megszerzett gyógyszerész oklevele mellé 1917-ben orvosi, 1921-ben jogi, 1931-ben tisztiorvosi, majd 1934-ben ügyvédi diplomát is szerzett. Sokoldalú tudását elismerve 1926-ban a Pázmány Péter Tudományegyetemen az Egészségügyi Közigazgatás tanszék magántanári, az Orvosi Karon pedig rendes tanári kinevezést kapott. Egyik kezdeményezője volt a Gyógyszerészek Országos Jóléti Alapja szervezet megalakításának. Az idős korukra nehéz helyzetbe kerülő pályatársakat támogató tevékenységéért a gyógyszerész szaksajtó csak a „gyógyszerészek atyjaként” emlegette. A Népjóléti Minisztérium tisztviselőjeként hangyaszorgalommal gyűjtötte össze „Az egészségügyre vonatkozó törvények és rendeletek gyűjteménye” című sorozatot, amelyből szerkesztésében 1944-ig öt kötet látott napvilágot. Elképesztő vitalitására jellemző, hogy 1945 után, közel 60 évesen fogorvosi szakképesítést szerzett és rendelőt nyitott, amelyben egészen 1954 decemberében bekövetkezett haláláig dolgozott.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában