Természeti jelenség

2023.01.18. 14:00

Olyan nagy földrengés volt Szombathelyen az ötödik században, hogy még a katonákat is hazahívták

Elkészült hazánk földrengés-térképe. Ezen jól látható, hogy a Szentgotthárd-Körmend-Győr-Sopron körív térsége igencsak aktív zónának mondható ebből a szempontból. Az elmúlt években több, érezhető földrengés is történt vármegyénkben.

Horváth László

Forrás: Geomega

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézetben négy évig tartó munka eredményeként készült el az a szeizmotektonikai térkép, amely országos skálán mutatja Magyarországon a fiatal és aktív törésvonalakat, a földrengések eloszlását és fészekmechanizmusát, a földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeket.

- A Föld felső rétegét alkotó kőzetanyagok mozgásban vannak, Afrika közeledik Európához, emiatt pedig feszültség halmozódik fel – mondta megkeresésünkre Tóth László szeizmológus. – Az Adriai-lemez a mai napig nekifeszül az Alpoknak. Hazánk a közepesen földrengéses, nagy mediterrán zóna határán helyezkedik el. Viszonylag sok földrengés történik, de ezek intenzitása kicsi. A nagy magnitúdójó földmozgások szerencsére ritkák.

A szakember felidézett egy térségünket is érintő esetet. – A kutatások szerint az ötödik században Savaria, a mai Szombathely térségében hatos magnitúdójú földrengés történt. Ennek hatására hívták haza a római hadsereg itt állomásozó katonáit. A fennmaradt emlékekből arra következtethetünk, hogy nagy természeti katasztrófa történt akkoriban.

- Jelenleg havonta több száz eseményt regisztrálnak a műszerek – tette hozzá Tóth László. – A korszerű eszközök rendkívül érzékenyek. Így az észlelt földmozgások kétharmada valójában valamilyen emberi beavatkozásra, például katonai gyakorlatra, vagy valamilyen robbantásra vezethető vissza. A földrengést előre jelezni nem lehet. A statisztika szerint hazánkban az elmúlt negyedszázadban öt, a Richter- skálán 5-ös vagy annál erősebb rengés fordult elő.

A napokban bemutatott térképen jól látható, hogy térségünkben a Szentgotthárd-Körmend-Győr-Sopron félkörben elhelyezkedő terület igencsak aktívnak mondható. A szakember szerint a Rába vonalától az osztrák határig terjedő területen bármikor előfordulhatnak földrengések. Ahogy ez az elmúlt években többször is megtörtént. 

Geomega

Olvasóink bizonyára emlékeznek a 2020 december végi horvátországi földrengésre. A földmozgás olyan nagy erejű volt, hogy azt Vas megyében is érezni lehetett. „Mozogni kezdett a hintaszék, kilengtek a lámpák, a csillár, a felakasztott cserepes virágok, a karácsonyfán a díszek. A családban mindenki enyhe szédülést érzett, akár állt, akár ült” – írtuk meg az akkori beszámolók alapján. 

2021 szeptemberében Répcelaknál is megmozdult a föld, a rengések magnitúdója 2,6, illetve 2,9 volt a Richter-skálán.

Egy évvel később, 2022 nyarán Répcelak és Csepreg között, kilenc kilométeres mélységben a műszerek 3,4 erősségű földmozgást érzékeltek. Károkról, személyi sérülésekről egyik esetben sem érkeztek hírek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában