Növelik a zölddel borított területet

2023.01.31. 18:25

Őshonos fák nőnek az Újszülöttek erdejében: erdőt telepítettek Csénye, majd Csepreg határában

Az Országfásítási Program részeként Vas vármegyében is minden megszületett gyermek után legalább tíz darab őshonos fát ültet az állami erdőgazdaság. De az Újszülöttek erdeje kezdeményezés mellett több ütemben és helyszínen folyik a mintafásítási erdőtelepítés, sőt, az „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” alkalmából emlékerdőt is létrehoztak.

Merklin Tímea

Babos János megmutatta: Csepregnél itt vetettek makkot

Forrás: VN

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2019-től több mint 54 hektáron telepített új erdőt. – A klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésére az egyik leghatékonyabb módszer a fával borított területek növelése, többek között ez a célja az Agrárminisztérium Országfásítási Programjának. Társaságunk ehhez a korábban más művelési ág alatt álló területeken megvalósuló erdőtelepítésekkel járul hozzá, ilyen például a Vas vármegyei Újszülöttek erdeje program – mondta el lapunknak Bakó Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettes erdőgazdálkodási igazgatója. 

Amint megtudtuk: megszületett gyermekenként tíz darab, vármegyénként megtervezve országosan évente egymillió fát ültetnek el az állami erdőgazdaságok. Az Újszülöttek erdejébe kizárólag őshonos fajok kerülhetnek elegyesen, és a termőhelyi adottságoknak megfelelő cserjés erdőszegélyről is gondoskodni kell. Fontos cél az erdőtalaj védelme, az erdő speciális mikroklímájának mielőbbi kialakítása, a biodiverzitás növelése. 

– Vasban az elmúlt időszakban évente átlagosan 2100 kisgyermek született, utánuk 2020-ban 7, 2021-ben 6, 2022- ben 5,3 hektáron hajtottunk végre erdőtelepítést Csénye, majd Csepreg térségében. Ezen a 18 hektáron kívül további 36 hektáron telepítettünk új erdőt az elmúlt négy évben az Országfásítási Program keretében – összegezte Bakó Csaba. A csényei területeken szürke nyár, vénic-szil, vadkörte, mézgás éger és vadkörte alkotja az új erdőket, amelyeket kökény, galagonya, vadrózsa és fagyal szegélyez. Csepreg mellett az ősszel 1330 kilogramm kocsánytalan tölgymakkot vetettünk el, tavasszal tizenötezer cser-, kislevelű hárs-, madárcseresznye-, vadkörteés barkócaberkenye-csemetét ültetnek el munkatársaink. Az erdőszegély itt kökény, galagonya és húsos som lesz, ezekből közel hatezer kerül földbe hamarosan. Az erdészet a következő években is folytatja az erdőtelepítéseket – hangsúlyozta Bakó Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában