Megemlékezés

2023.01.12. 12:29

Parancsra, kötelességből harcoltak, harcolnak - A doni katasztrófa 80. évfordulójára emlékeztek Szombathelyen - fotók

Polgár Patrícia

Forrás: Cseh Gábor

A doni katasztrófa 80. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést csütörtökön délelőtt a Martineum udvarán álló pápai keresztnél a szombathelyi önkormányzat, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete és a Szombathelyi Egyházmegye és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Vasi Szervezete.

A kegyeleti megemlékezésen Németh László István, a Recski Szövetség országos elnökségi tagja, a nyugat-dunántúli szervezetének elnöke mondott emlékbeszédet. Egy, a doni harcot megjárt húszéves katona, Rozványi Dávid Levél fiamnak című verséből idézett: „(…) köröttem csontporlasztó a tél (...)”. Elmondta: a katona és megannyi társa élete, épphogy megkezdték, derékba is tört. 

- És újra megtörtént a tragédia. Nem gondoltuk volna, hogy pár száz kilométerre a Don folyótól ma ismét apák, férjek, ifjak indulnak harcba, halnak meg fiatalon. Harcolnak kötelességből, parancsra, hiszen más választásuk kíméletlen hatalmi döntések miatt nem maradt – folytatta beszédét, majd a hősiesen harcolt katonák emlékezetének fontosságáról beszélt, majd felidézte a 80 évvel ezelőtt történt szörnyű eseményeket.

Szavait követően az emlékezők koszorút és mécseseket helyeztek el az emléktáblánál. A megemlékezést püspöki szentmisével, majd azt követően baráti találkozóval zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában