Próba itt, próba ott

2023.01.11. 19:00

Szalagavatóra készülnek a premós és a kanizsais végzősök - Benéztünk a próbára - fotók

Begyakorolták a ki- és bevonulást, egyezették a névsort, pontosították a műsort – a szombati szalagavató főpróbájára gyűltek össze a Kanizsai Dorottya Gimnázium végzős diákjai és tanáraik szerdán az AGORA Művelődési- és Sportházban.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Fontos pillanat ez a tanulók életében, november vége óta készülnek a műsorra, sokszor az órák után gyakoroltak – árulta el Pezenhófer György igazgatóhelyettes, a program szervezője. Hozzátette: külön öröm, hogy két év után mindenféle korlátozás nélkül tarthatják meg a szalagavatót. Vers, zene, tánc is helyet kapott a műsorban. 

– Filmes tematikájú műsorral készülünk, már két hónapja dolgozunk rajta. Szerintem, aki eljön, nem csalódik benne – mondta Janzsó Ádám, aki szüleit, nagyszüleit és unokatestvérét is meghívta. A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban szombaton összesen négy osztály 137 tanulója kapja meg a felnőtt élet felé vezető út egyik fontos jelképét. A következő hetekben szinte minden pénteken és szombaton lesz szalagavató Szombathelyen.

Lázasan készülődnek már a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium végzős diákjai is, ők pénteken tartják a szalagavatót. – Ez egy igazán ünnepi pillanat lesz szalagtűzéssel, diákok műsorával, az elmúlt évek felvételeiből összeállított kisfilm bemutatójával, szülők és gyerekek közös táncával – fogalmazott Véghné Busics Hilda igazgató. Az intézmény öt osztályból 136-an ballagnak az idén.

A hagyományok szerint a szalagavatóra ünnepi egyenruhát is öltenek a fiatalok. Czubor Zsuzsanna műhelyében is készül, készült jónéhány darab. 

– Lényegében egyenruháról beszélünk, de minden évnek megvannak az új irányai, amelyek meghatározzák az adott évi divatot. Idén több a nadrágos kosztüm, azokból sem a nagyon szűkszárú, hanem inkább az egyenes, vagy kicsit bővülő fazonok a népszerűek. 

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

A fodros blúzok jó pár éve kimentek a divatból, inkább az egyenes vonalvezetésű, univerzális, több más darabhoz is hordható fajtákat kérik. mennek. A blézereknél a klasszikus fazon örök divat, de készül idén több környakas változat is – osztotta meg tapasztalatait a szakember, aki úgy látja: a pandémia rányomta bélyegét ennek a korosztálynak az öltözködésére, divat lett melegítőt hordani. A szalagavató jó alkalom, hogy mindenki megismerje magát a másik oldalról. Szólt arról is, a sötétkék szín dominál, de idén voltak olyanok is, akik bevállalták a fekete ruha fehér blézerrel kombinációt – igazán csinos és nőies lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában