Kijáró

2023.01.15. 09:37

Telt ház a magyar bálban Lendván

Több, mint tíz év után újra magyar bált tartottak Lendván, amelynek szervezését a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet vállalta fel.

Tóth Judit

Forrás: Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet

A magyar bálra 310 vendég érkezett egész Muravidék területéről, valamint Magyarországról és Ausztriából. A pandémia kényszerű szünete óta ez volt az első nagy horderejű közösségi rendezvény a Muravidéken. Lendván mindig nagy hagyománya volt a magyar bálnak, amit a régebbi időkben a "csárdás bálnak" neveztek. Ez a rendezvény a magyar kulturális kötődések megélésének színtere is volt, hiszen a magyarok körében szokás csárdást táncolni. Elmondások szerint hagyományosan vonós zenekar játszott, amely többnyire Magyarországról érkezett, és régi vagy új magyar tánczenét, illetve báli zenét játszott. Ahogy az idők, úgy a zenei divatok is változnak, és mára a vonós cigányzenekarok is eltűntek a régióban. A táncmulatságra való igény ugyanakkor nem veszett el, így a 2022-ben megújuló Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezetnek egyik fontos célkitűzése volt, hogy felvállalja a magyar bál hagyományainak felélesztését, fiatalos lendületet, új arculatot adva a rendezvénynek.

A vacsora előtt kulturális műsorok voltak: felléptek a Dobronaki Nótázók, az Új Muravidék Citerazenekar, a Pincei Néptáncegyüttes, valamint a Muraszombati Baráti Kör tagjai. Ezután Horváth Ferenc, a szlovén parlament magyar nemzetiségi országgyűlési képviselője, Magyar János, Lendva polgármestere, valamint Ftičar Ines, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet elnöke mondott köszöntőt, majd pezsgőt szolgáltak fel és az első koccintásra felhangzott az Ismerős Arcok zenekar Egy vérből valók vagyunk refrénű dala.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában