Télen sem pihennek

2023.01.11. 20:00

Veteményezés, burgonyaválogatás, savanyúságkészítés - A kelédi járási mintaszövetkezetben jártunk - videó

A növényeket, a jószágot nem igazán érdekli, hogy a külvilágban nehézségek vannak. A magokat el kell vetni, a zöldséget fel kell dolgozni, az állatokat el kell látni. A kelédi szociális szövetkezetben télen is nagyüzem van.

Horváth László

Fotó: © Szendi Péter

 - Szoktam mondani, a magyar leleményesség, a józan paraszti ész is igazi hungarikum – jegyzi meg elöljáróban Feiler Ferenc, a celldömölki járás Start mintaprogram, hivatalos nevén Káldi Gyula Felvásárló, Értékesítő, Szolgáltató START Szociális Szövetkezet vezetője. 

– Ezen tulajdonságnak köszönhetően tudtunk talpon maradni, mert mindig előjön olyan probléma, amivel korábban nem találkoztunk. Azt azonban bizonyos, hogy hagyományosan jó a kapcsolatunk a Vas vármegyei önkormányzattal, illetve a térség országgyűlési képviselőjével, V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztossal. Az eddigi egyeztetések alapján biztosra vehető, hogy idén is folytathatjuk a programot. A közel százmillió forintos támogatásnak köszönhetően biztosítva van a negyven alkalmazottunk foglalkoztatása. Munkát, kiszámítható bért, ezáltal biztonságot adhatunk számukra. 

Feiler Ferenccel, aki a település polgármestere is egyben, rövid körútra indulunk. A feldolgozóban Ferenczi Tímea és Molnár Imréné káposztát savanyít. Tavaly egyébként az üzemben 27 tonna zöldséget – sárgarépát, édesburgonyát, káposztát, paprikát petrezselymet termeltek és részben dolgoztak fel – tudjuk meg Szabó Lajosné üzemvezetőtől. A termékeket az öt saját tulajdonú boltjuk mellett Vas vármegye szerte értékesítik. Jut belőle a közintézményeknek is.  

A szövetkezet udvarán a férfiak fát hasogatnak, az egyik épületben pedig többen burgonyát válogatnak. Itt, télen sincs nincs holtidő. – A fóliasátrakban a napokban kezdjük meg a saláta kiültetését, a primőr burgonya elültetését – folytatja Feiler Ferenc. – A sátrakat – szerencsére – fával fűtjük, de az üzleteinkben lecseréltük a gázkazánokat, és áttértünk a fatüzelésre. A közelmúltban több kandallót is beszereznünk. Az önkormányzat összesen huszonhét kilométernyi úttal, illetve tizennyolc kilométer hosszú árokkal rendelkezik. Az ezek mentén található fa egy részét termeljük ki, is használjuk fel a fűtésre. Előrelátók vagyunk, többet vágunk ki most, hogy a következő télre száraz legyen a tüzelő.

Feiler Ferenctől végezetül megtudtuk, a szövetkezet a nehéz helyzetben lévő embereknek is ad munkát. Korábban egy ukrán menekült család is dolgozott náluk. A munkájukkal összességében nem volt gond, de úgy gondolták, inkább Németországba költöznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában