Motivációk a merénylet mögött

2023.02.11. 10:00

A Kennedy-gyilkosság - A világ egyik leghíresebb merényletéről tartott előadást Hahner Péter történész Szombathelyen

A történelem egyik leghíresebb merényletéről, a Kennedy-gyilkosságról, a letartóztatott Lee Harvey Oswald életéről, motivációiról és az őt lelövő Jack Rubyról is beszélt Hahner Péter történész az MCC szombathelyi intézetének legutóbbi rendezvényén.

Tömböly Ágnes

Hahner Péter érdekfeszítő előadást tartott a Mathias Corvinus Collegiumban

Forrás: Unger Tamás

Az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke, John Fitzgerald Kennedy 1963. november 22- én, dallasi látogatása során vált merénylet áldozatává. Számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot az elmúlt évtizedekben azt is találgatva: miért kellett meghalnia Kennedynek? Joe Biden amerikai elnök nemrég 1500, eddig nem ismert akta nyilvánosságra hozatalához járult hozzá. – Nincsen benne rejtély – szögezte le Hahner Péter, mielőtt a Kennedy-gyilkosság részleteit ismertette volna. – Ez a világtörténelem legjobban kivizsgált eseménye. 

A Warren-bizottság által készített jegyzőkönyvek anyaga huszonhat kötetet ölelt fel, aminek eredményét újra- és újravizsgálták különböző kormánybizottságok; mindenki ugyanoda jutott, az eredményeket pedig nem hiszi el sem az amerikai társadalom többsége, és ugyanígy kételkedik azokban szerintem a magyar társadalom többsége is. Számomra ezért már nem is az a kérdés, hogy ki ölte meg Kennedyt, hanem az, miért nem hisszük el – folytatta az előadó. – Pontosan fél egykor három lövés dördül el. Az első senkit sem talált el, a második lövésnél Kennedy a nyakához kap, a sérült Connely (Texas kormányzója – a szerk.) sebesülten a felesége karjába zuhan, és így kiált: „Istenem, mindannyiunkat meg fognak ölni!” A harmadik golyó letépi az elnök koponyájának jobb oldalát. 

A rémült Jaqueline Kennedy ekkor már próbál kikapaszkodni az autóból – osztotta meg a merénylet mozzanatait Hahner Péter, miközben számos fotót mutatott. A lövéseket a közeli tankönyvraktár ötödik emeletéről adták le, ahol rövid időn belül megtalálták az orvlövész fészkét. Ugyanilyen gyorsan sikerült beazonosítani a feltételezett elkövetőt: az egyik ott dolgozóra, Lee Harvey Oswaldra terelődött a gyanú, aki időközben egy rendőrautó sofőrjével is végzett. Oswaldról a történész elmondta: pár évet a Szovjetunióban töltött, későbbi feleségét, Marina Nyikolajevna Pruszokát is ott ismerte meg. Feleségének korábban bevallotta: 1963 áprilisában Walker tábornokra ő lőtt rá, a golyó elsüvített a tábornok feje felett. A Kennedy-gyilkosság előtt pedig megnézte a Suddenly (Váratlan) című filmet, amiben egy bérgyilkos – Frank Sinatra jelenítette meg – az amerikai elnököt akarja lelőni. Ez szintén hatással lehetett rá. 

Oswald elrontott élete ellenére híressé akart válni – erről is beszélt Hahner Péter. A Kennedy-gyilkosság gyanúja miatti figyelmet azonban nem sokáig „élvezhette”, hiszen amikor a dallasi rendőrkapitányságról át akarták szállítani a megyei börtönbe, Jack Ruby odalépett hozzá, és lelőtte. Amikor megkérdezték a bártulajdonostól, miért tette, azt felelte: – Azért, hogy Mrs. Kennedynek ne kelljen Dallasba visszatérnie a perre. Hahner Péter előadása során rámutatott: egy magányos gyilkos ellen nincs védelem. Ha összeesküvés áldozata lett volna John F. Kennedy, arról többen tudtak volna, így az feltehetően akár már a merénylet előtt kiderült volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában