Kitüntetés

2023.02.27. 12:00

A Magyar Kultúra Lovagja címet kapta a telekesi Szijj István Imréné

A Magyar Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítványa kultúra különböző területein huzamos ideje tevékenykedők elismerésére hívta életre. A cím a civil társadalom kiemelt elismerése, az idén Vasból a telekesi Szijj István Imréné kapta.

Tóth Katalin

Fotó: Szendi Péter

A Magyar Kultúra Lovagja cím 2022. évi pályázatára a társadalmi szervezetek és önkormányzatok országszerte 175 elismerésre tettek javaslatot. Az alapítvány tanácsadó testülete a lovagias tetteket értékelte, a kuratórium ez alapján döntött. Szijj István Imréné Bertók Erzsébet (69) korábban szakácsként dolgozott a faluban. A címet az 500 lelkes település életminősége fejlesztéséért kapta, és a Magyar Kultúra Napja gálán Budapesten vette át.

Lovagias tettei között elsőként azt említették: több évtizede a falu közművelődési programjainak meghatározó szervezője, a nyugdíjas klub énekkara és a táncegyüttes alapítója és működtetője, Telekes helytörténeti és művészeti programjainak szervezője. Majd azt is, hogy alkotótábort bonyolított le, köztéri alkotások létrehozásának szervezője. – 2007-ben a gersekaráti fafaragótábor alkotóit egy este Telekes látta vendégül. Ott egyeztettünk a következő évi hasonló táborról Telekesen – ennek nyomán embernagyságú szobraink lettek és elkezdődött a közösségi élet – meséli.

2012-ben jött létre a Csurgóforrás Alapítvány – ő a kuratórium elnöke. Az alapítvány helyi lányokból, asszonyokból alapította a táncegyüttest. Erzsébet a fogyatékkal élők számára kulturális programokat szervezett, sokat tett a hazai és határon túli civil szervezetekkel való együttműködésért. Településén megszervezte A kultúra vidám napját, jótékonysági napot, betlehemezést, karácsonyi koncertet, falukarácsonyt, és jelentős részt vállalt a település római katolikus templomának felújításában.

Közösségük részt vett hazai nemzetiségi, valamint magyar-horvát-szlovén rendezvényeken. Kiemelkedő programként szervezője volt az Európai Kultúra napja eseménynek Vasváron, énekbemutatóval járultak hozzá a Maribor Európa Kulturális Fővárosa programhoz. Helyi programmal fogadták a török-magyar képzőművészeti tábort, dalcsokorral gazdagították a szlovákiai Alsóbodokon az Eszterházy János emlékére készült Hűség keresztútja felavatását és az Aranyosapátiban megrendezett Kulturális Önkéntesek napját. Nyugat-Magyarország kultúrájának bemutatásával – ezen belül népdalcsokrokkal és bográcsos főzéssel – járultak hozzá a Magyarország bemutatkozása Európa geográfiai középpontjában elnevezésű program sikeréhez.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány által szervezett toborzó országfutás győrvári rendezvényének is társszervezője volt. Most a hegyi kereszt felújítását tűzte ki célul, és minden évben gondját viseli a templom felújításának.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában