Farsang

2023.02.12. 11:30

Boszorkányégetéssel, kántálással, mulatsággal űzték el a telet Sorkikápolnán - videó, fotók

Boszorkányégetéssel, kántálással, mulatsággal űzték el a telet a település lakói szombaton. Aznap este mutatták be a Sorokmenti Rekettyések először helyi közönség előtt azt a darabot, amellyel Vas vármegyét képviselték a VIII. Pajtaszínházon.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Élő hegedű- és harmonikaszóra gyülekeztek Sorkikápolna lakói szombaton délután a hivatal épülete előtt. Innen a haranglábat - amelynek környéke mára a falu főterévé nőtte ki magát - megkerülve, kántálva értek a máglyához. A falubelieket Mező Gábor vezette, kezében a boszorkánnyal, amelyet aztán tűzre is dobtak. A hagyomány szerint Sorkikápolnán tartották az utolsó boszorkánypert, innen született meg tavaly az ötlet, hogy összekötik a boszorkányégetést a téltemetéssel.  

A farsangi mulatság alkalmából fánksütő versenyt is hirdettek, mintegy húszan neveztek. Kiss Józsefné Erzsi elárulta: a hagyományos változatot készíti lisztből, élesztőből, cukorból, egy csipet sóból és tojássárgájából. A legjobban a baracklekvár dukál mellé, de igazából az íze mindegy is, csak házi legyen. Népszerűnek bizonyult a gyermek- és felnőttkategóriában meghirdetett jelmezverseny is. Némethné Polányi Zita “A falu szépének” öltözött: gumicsizmáját, szalmakalapját virágokkal díszítette, táskájába púdernek lisztet, krémnek vajat, körömreszelőnek pedig egy valódi kéziszerszámot rejtett. – Mindig gyermekek között dolgoztam, megőriztem a pajkosságot – fogalmazott.  

A Sorokmenti Rekettyések a farsangi mulatságon adták elő a helyi nagyközönségnek, a budapesti Nemzeti Színházban bemutatott darabjukat, mely egy félreértésen alapuló falusi komédia, címe: Beteg a falu kanja! Ezzel a darabbal képviselték Vas vármegyét a 8. Pajtaszínházi Programban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában