Bűncselekmények áldozatainak napja

2023.02.22. 12:03

Cél a megelőzés és a hatékony áldozatelérés - Szakmai konzultációt szervezett az Igazságügyi Minisztérium, a Kormányhivatal és a Rendőr-főkapitányság

Február 22. a bűncselekmények áldozatainak napja. Szakmai konzultációt szervezett kedden az Igazságügyi Minisztérium, a Vas Vármegyei Kormányhivatal és a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság: visszatekintettek az elmúlt évre és meghatározták az idei célokat a hatékony és eredményes áldozatelérés érdekében.

Tóth Katalin

Fotó: Cseh Gábor

Február 22. kiemelt jelentőségű nap az állami áldozatsegítő rendszerben együttműködő szervezetek számára, amelyek a jogsértő cselekedetek folytán védtelen, kiszolgáltatott helyzetbe került, anyagi, erkölcsi, lelki sérüléseket szenvedett emberek számára nyújtanak személyre szabott, komplex segítséget.

A szakmai egyeztetésen szó esett arról, hogyan lehet az áldozatok közvetlen elérésén alapuló rendszert még hatékonyabbá tenni. Azt elérni, hogy (az áldozat egyetértésével adatait átadva) már a feljelentéskor közvetlen kapcsolat alakulhasson ki az áldozat és az áldozatsegítő szakember között. Ehhez fontos adalék, hogy a sértett/tanú teljes körű tájékoztatást kaphat az áldozatsegítő rendszerben elérhető ingyenes támogatásokról, pszichológusi vagy jogi szolgáltatásról, a bűncselekmény következtében kialakult megélhetési krízishelyzet vagy az elszenvedett maradandó egészségkárosodás esetén anyagi jellegű támogatásról. Szó esett a Szombathelyi és a Sárvári Rendőrkapitányságokon a szombathelyi Áldozatsegítő Központ (ÁSK) által rendszeresen biztosított kihelyezett ügyfélfogadások fejlesztéséről is, valamint a kormányhivatal és az ÁSK magas szintű együttműködéséről.

Az ÁSK a bűnmegelőzési osztály munkatársaival az áldozattá válás megelőzését célzó tevékenységeit is számba vette, melynek kiemelt célcsoportját a fiatalok és az időskorúak adják. Az év folyamán ismét lesz lehetőség találkozni a szakemberekkel nyári rendezvényeken, strandokon, nyugdíjas klubokban. A rendőrség iskolai bűnmegelőzési tanácsadói is megismerkedhetnek a Szombathelyi ÁSK tevékenységeivel.

A Szombathelyi ÁSK a gyermekvédelmi, valamint a hozzátartozók közötti erőszak észlelése esetén jelzési kötelezettséggel bíró jelzőrendszeri tag. A család- és gyermekjóléti szolgálatok minden év február 28-ig éves szakmai tanácskozásokon osztják meg a gyermekek helyzetének javítása érdekében tett javaslataikat. Az ÁSK koordinátora a szakmai megbeszélésen előadással segíti a szakemberek összehangolt munkáját megyén belül és kívül – ez is szóba került a keddi konzultáción.

Együttműködést vállaltak a Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesületének programjaiban: workshopokat, előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak majd a bántalmazás-trauma-fogyatékosság témakörében, bekapcsolódva a fogyatékkal élő – mint áldozattá válás szempontjából magas rizikófaktorú – személyekkel foglalkozó szervezetek munkatársainak szervezett alkalmakba.

A héten átadják az Igazságügyi Minisztérium által alapított Victima Protector díjakat Budapesten azoknak a rendőröknek, akik az áldozatok segítése területén kimagasló szakmai munkát végeznek és a legtöbbet tették a rendőrséghez forduló áldozatok jogainak és érdekeinek érvényre juttatásában – ez is témát adott a keddi konzultáción.

 

A nap 24 órájában díjmentesen elérhető az Áldozatsegítő Vonal: 06-80-225-225. A Szombathelyi Áldozatsegítő Központ címe: Thököly Imre utca 14. fsz. 6.  Hétfőtől szerdáig 8–17 óráig; csütörtökön 8-tól 18.30-ig; pénteken 8-tól 14 óráig vannak nyitva. Elérhetők a +3630/682 71 13 és a +3630/662 21 87 telefonszámon és levélben a 9701 Szombathely, Pf.: 252 címen. Egyénre szabott, komplex és ingyenes szolgáltatáshoz juthat, aki felkeresi őket személyesen, telefonon, levélben, akár anonim módon. Partnereik révén pedig hozzásegítenek a nem áldozatsegítő szolgáltatások igénybevételéhez is. Honlapjukon (www.vansegitseg.hu) is minden fontos információt megtalálunk. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában