Nehezített pályán

2023.02.21. 07:00

Észak-Vas vármegyén is áthaladt a farkas - Zoológusnál érdeklődtünk

Egy fiatal farkas egyed a Fertő tó felől érkezve, az Alpokalja vonulata mentén haladt tovább a Vértes irányába – derült ki a Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport közleményéből. Ezek szerint Észak-Vasban is megfordulhatott.

Horváth László

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt években a vaol.hu-n többször is adtunk hírt arról, hogy a magyar–osztrák határ közelében a vadászok farkast véltek látni. 2021 decemberében nyilvánosságra hozták egy éjszakai vadkamera felvételét. Az ausztriai szakemberek akkor egyértelműen nem tudták megállapítani, hogy aranysakálról vagy farkasról van szó. Most azonban – úgy tűnik – meglehet a bizonyíték.

 A Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport a közösségi oldalán tett közzé egy térképet. Ezen jól látható, hogy az M237 jelű fiatal farkas egyed Vas vármegye határán is megfordult. A vélhetően 2021-ben született, hím farkas tavaly tavasszal hagyta hátra a svájci Stagias-falkát, azóta számtalan országutat és folyót keresztezett keletre vezető útja során.

Bécstől északra, a Dunánál a megjelölt farkas irányt váltott, majd a Fertő-tó térségében átlépte Magyarország határát, innen az Alpokalja vonulata mentén, vármegyénken keresztülhaladva érkezett meg a Vértesbe. Most Várpalota vagy Mór térségében tartózkodhat, a falkától mintegy 750 kilométerre légvonalban – mindez onnan tudható, hogy a társaság 26 falka sorsát kíséri figyelemmel, és néhány állatot jeladóval is ellátott. 

– A farkas esetében az a több mint hétszáz kilométer nem mondható nagy távolságnak, főként, hogy mindezt egy év alatt tette meg – mondta érdeklődésünkre Szinetár Csaba zoológus. – Az egyes példányok naponta akár száz kilométert is képesek megtenni. A szóban forgó példánynak számos nehezítő tényezővel is meg kellett küzdenie. Ilyenek az autópályák mentén haladó vadvédelmi kerítések, a nagyvárosok és persze az ember közelsége. A fiatal hímek esetében teljesen természetes, hogy az idősebbek hatására, még az ivarérés előtt elhagyják a falkát. Ezek az elvándorló egyedek távolabb élő falkákhoz csatlakoznak. Hazánkban ezt nagy valószínűséggel az Északi-középhegységben, a Börzsönyben, a Bükkben teheti meg a figyelemmel kísért egyed, ha az eddigi útvonalát tudja folytatni. Az alkalmazkodóképességéről és kitartásáról híres ragadozó – minden mai kutyafajta őse – kerüli az embert. 

A Répcevölgye Vadásztársaság elnöke, Király Lajos ugyancsak értesült arról, hogy térségünkben is járt a farkas. Látni azonban nem látták. – A térségben a legnagyobb problémát az jelenti, hogy néhány éve megtelepedett az aranysakál. A falkában vadászó állatok nagy veszélyt jelentenek az itt élő vadra – jegyezte meg a vadásztársaság elnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában