A természet lágy ölén

2023.02.20. 19:58

Feltartóztathatatlanul közeledik a tavasz: tettünk egy sétát a Kámoni Arborétumban - fotógaléria

Virágzik a varázsmogyoró, illatával messziről hívogat a tündérfa, hamarosan teljes pompát öltenek a hagymások - hétfőn, viszonylag korai órában tettünk egy sétát a Kámoni Arborétumban. Rendhagyó időpont ide-vagy oda, a természet meggyőzött bennünket: feltartóztathatatlanul közeledik a tavasz.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Rendes Edina, a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ vezetője és Németh Gábor arborétumvezető fogadnak a bejáratnál, együtt teszünk egy kört a kertben. A kabát cipzárja felfelé kívánkozik, egyébként jól esik a friss levegő - néhány lépés után mindannyian ugyanarra a következtetésre jutunk: érezni a tavasz illatát. És érezni az illatos tündérfáét is meg a varázsmogyoróét. Előbbi már karácsony óta bontogatja szírmait, lassan a hagymások veszik át a főszerepet. 

© Cseh Gábor
Rendes Edina, a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ vezetője 
Fotós: © Cseh Gábor

- Mintegy 27 hektáron terül az arborétum, amelynek a 3500 különféle fája mellett mára igazi látványossággá nőtte ki magát a koratavaszi növényállománya. Itt mindig van mit nézni - mondja Németh Gábor, aki közben megmutatja ifj Palkó József munkáját is – a juharfából, kézi munkával készül szobor várhatóan jó ideig plusz látványelemként szolgál majd az arborétumban. Közben messziről traktor hangja szűrődik a levegőbe: négyen felelnek a karbantartásért. Hamarosan kezdődik a hortenziabokrok metszése - így intenzívebbek lesznek a hajtások, dúsabbak a virágok. A múltkori vihar hat fát döntött ki, ezeket és a már beteg példányokat is kitermelik. Közben pedig készülnek az új növényismertető táblák: a latin és a magyar elnevezés mellett QR-kód, fotó és egy rövid leírás is helyet kap rajta.  

Hóvirágot szinte mindenütt találni, tőzikéből többszáz négyzetméteres foltok vannak, és már csak néhány nap, hogy lila szőnyeggé fesse a talajt kárpáti sáfrány. És miközben a lábunk előtti csodában gyönyörködünk, talán észre sem vesszük: már majdnem a pattanásig virágzott a lilomfa – mit kopogtat, feltartóztathatatlanul érkezik a tavasz.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában