Olvasói panasz

2023.02.09. 07:04

Hulladékhalom az erdőszélen Sorokpolánynál - Hiába tesznek feljelentést, ha nincs tettenérés - videó, fotók

A település határában, egy út mellett három különböző helyen is illegális szemétlerakó éktelenkedik. Az önkormányzat az elmúlt időszakban több feljelentést is tett.

Horváth László

Fotó: © Unger Tamás

Olvasónk hívta fel a figyelmünket a Sorokpolányban lévő, egymás közelében lévő illegális hulladéklerakókra. A kertektől néhány méterre három halomban áll a szemét. Pedig a helyszín igazán természetközeli, közel az erdő, mellette kis patak csordogál. A helyiek szerint az egyik forrás vizében néhány éve még kis rákok is éltek. 

Olvasónk a minapi sétájakor megdöbbent a látottakon. A természet azonban szépen lassan visszaveszi, ami az övé: az iskolatáska, cipők, üvegek, autógumik, kibelezett hűtők, tévék, egyéb elektronikai hulladék mellett már szépen hajt és virágzik a hóvirág. Erre a területre személyautóval szinte lehetetlen bejönni, az azonban jól látszik, hogy a jelentős hulladékhalmokat nem egyik napról a másikra hordták össze.

Az ügyben megkerestük Mező Gábornét, Sorokpolány polgármesterét. – A jegyzőnkkel azonnal egyeztetést tartottunk, és kiderült: az érintett területek nem önkormányzati, hanem magántulajdonban vannak – mondta a faluvezető. – Így a lehetőségeink korlátozottak! A környezetvédelmi hatóság kötelezheti a tulajdonost a szemét elszállítására, a környezetszennyező helyzet felszámolására.

A polgármestertől megtudtuk, a településen sajnos, többször is gondot okozott az illegális szemetelés. – Többször tettünk rendőrségi feljelentést, amikor önkormányzati területen találtunk lerakott hulladékot – tette hozzá. – Az eljárásokat, mivel nem derült ki az elkövető személye, megszüntették. A szemetelőket viszont szinte lehetetlen tetten érni.

Mező Gáborné hangsúlyozta, a faluban évente egy alkalommal tartanak szervezett hulladékgyűjtést, amikor a helyiek közösen tisztítják meg a települést és annak környékét. Az elektronikai hulladékot pedig a lakosok, a lakcímkártya felmutatásával Rábahídvégen ingyenesen adhatják le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában