Ragyogás

2023.02.21. 16:30

Mindent a szemnek: tőzikenyílás a Hollósi-erdőben - sok, sok gyönyörű fotó

A Hollósi-erdőben már nyílik a tőzike, de hóvirágban és tavaszi csillagvirágban is lehet gyönyörködni a Csörnöc-menti ligetes részen Vasvár-Nagymákfán.

Tóth Judit

20230221 Tőzike, Hóvirág-túra a nagymákfai erdőben, Korom Péter, Nagy Bernadett, Vasvár, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: © Szendi Péter

Nagy Bernadett húsz éve él a zsáktelepülésen, aktív természetjáró. Férje, és annak felmenői tősgyökeres nagymákfaiak. Betti a kalauzunk az erdőben, de elkísér bennünket Fürge, a kotorék eb is, természetesen pórázon. Gazdája szerint ugyanis könnyen lehet, hogy nem bírna magával, ha vad jelenlétét érzékelné a közelben. 

Csatlakozik hozzánk Korom Péter és felesége, ők új lakók a faluban, tavaly ősszel vettek itt házat, hogy kiszakadjanak a fővárosi agglomerációból. Az egykori nagymákfai bolt és kocsma sarkától mintegy másfél kilométert teszünk meg a Hollósi-erdőig, ami a közeli Egyházashollósról kapta a nevét. Érintetlen őserdő ez, sok a kitekeredett, kidőlt fa, sőt hódok is lehetnek errefelé, rágásuk nyoma több helyen látható. Ahol jobban éri az erdő alját a napsütés, ott már gyönyörűen mutatja magát a tőzike.

A védett növény élénk színeivel kitűnik a fáradt, megfakult avarból. Máshol hóvirágot látunk megbújva egy-egy fa tövében, de itt-ott már tavaszi csillagvirág is ékeskedik. Néhány héten belül színes virágtakaró borítja majd be a bükkös és tölgyes területet. 

Talán ez az időszak a legszebb az erdőben: ilyenkor még nem borítják a fákat levelek, a kopasz ágak között beszűrődő napfény előcsalja az erdő alját beterítő virágokat. A tavasz ékességei mind védettek: a hóvirág 2005 óta van védettség alatt, természetvédelmi értéke szálanként tízezer forint, a tőzikéé és a tavaszi csillagvirágé pedig ötezer forint. -Menjünk a szabadba és gyönyörködjünk a virágokban, készítsünk róluk emlékbe egy fényképet, de ne bántsuk, ne szedjük le őket, hogy jövőre is legyen minek örülni - mondja útravalóul tavaszi túránk vezetője, Betti. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában