Koszorúzással zárult a megemlékezés

2023.02.25. 20:21

"Rabláncra került a magyar néplélek" - A kommunizmus áldozataira emlékeztek Szombathelyen és Kőszegen - fotók

A Savaria Nagyszálló előtti téren tartott megemlékezést a Honderű Asztaltársaság a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából szombaton késő délután.

Polgár Patrícia

Fotó: © Cseh Gábor

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést Kőszegen

Marton Ferenc beszédében arról szólt: nincs magyar, akinek a családját ne érintette volna az a borzalom, amely száz esztendeje kísértetként átjárja Európát és a szellemi, lelki, fizikai rombolást tekinti fő céljának. - Tudjuk, hogy sohasem felejthetjük el, hogy a világban százmilliók estek áldozatul a kommunisták hatalmának, és nem felejtjük, hogy az első lépést mi magyarok tettük a kommunista világrendszer megrendítésére 1956-ban. Most újra a mi feladatunk Európa védőbástyáiként harcolni a békéért, harcolni az emberiségért, emberi létünk alapvető értékeiért. Küzdeni, hogy az elme szögesdrótjai lebontassanak és gyermekeinket, unokáinkat megőrizzük épségben, testben és lélekben egészséges embernek, kereszténynek, magyarnak. Nekünk egy hazánk van. Nincs más kívánságunk, minthogy hagyjanak békében élni benne – fogalmazott.

Beszédét követően a város önkormányzatának, intézményeinek és szervezeteinek képviselői, a város külhoni vendégei és a kőszegi áldozatok unokái helyezték el az emlékezés koszorúit az emléktáblánál.

A megemlékezés után a Kőszegi Polgári Kaszinó várta az érdeklődőket a Jurisics várba A halál népbiztosa című film vetítésére, majd az azt követő pódiumbeszélgetésre, amelyen a film alkotói, Huth Gergely és Stefka István beszélgettek az érdeklődőkkel.

"Rabláncra került a magyar néplélek" - A kommunizmus áldozataira emlékeztek Szombathelyen

A megemlékezésen elsőként Kukor Ferenc történelemtanár, a Honderű Asztaltársaság tagja szólt a megjelentekhez, aki elmondta: a Honderű Asztaltársaság a társszervezeteivel együtt fontosnak tartja, hogy ne merüljenek feledésbe a kommunizmus bűnei, illetve, hogy ne lehessen relativizálni azokat. Szavait követően Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke szavalta el Kecskési Tollas Tibor Bebádogoznak minden ablakot című versét, majd Gregersen Labossa György evangélikus lelkész mondott imát.

Emlékező beszédet mondott Borvendég Zsuzsanna történész, a Magyarságkutató Intézet munkatársa. - A kommunizmus áldozataira emlékezünk ma, arra a sok százmillió emberre, akik kénytelenek voltak elszenvedni a valaha volt legpusztítóbb ember- és életellenes ideológia féktelen pusztítását. Nem csak a mártírok előtt kell fejet hajtanunk, hanem azok előtt is, akik túlélték ugyan a földi poklot, de megtagadták tőlük az emberi méltósághoz, a méltó emberi élethez való természetes jogukat – kezdte beszédét. - Míg a forradalom előtt az ÁVO a testet törte meg, a kádári állambiztonság a lelket és a szellemet vette célba és sikerrel járt. A magyar nemzet karakterét ugyan nem lehetett néhány évtized alatt átírni, de a társadalmat megtörni és beteggé tenni igen. A magyar néplélek szabadságszerető, elszánt és konok, lázadó része, a kuruc, rabláncra került. De ezúttal nem egy idegen erő zárta börtönbe, hanem mi magunk kényszerítettük száműzetésbe. Kegyetlen árat fizettünk ezért: öngyilkosság, alkoholizmus, a születésszám drasztikus csökkenése jellemezte a hetvenes évektől a magyarságot, vagyis a nemzethalál küszöbére sodródtunk – fogalmazta meg, majd hozzátette: mi itt vagyunk mégis. Ismét újrakezdtük, mint oly sokszor az évszázadok alatt. A kommunizmus áldozataira emlékezve tudnunk kell, hogy mindannyian áldozatai vagyunk az embertelen eszmének.

A nagyszállótól az emlékezők égő mécsesekkel vonultak át a Király u. 14. számú házon lévő emléktáblához, ahol koszorúzással zárult az ünnepség. A Honderű Asztaltársaság, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Rákóczi Szövetség szombathelyi szervezete, a Polgárok a Városért Egyesület, a Vas Megyéért Egyesület és a Fidesz szombathelyi szervezetének képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

A megemlékezést követően az evangélikus közösségi teremben Borvendég Zsuzsanna tartott előadást Lenintől Fekete Jánosig - a kommunista hálózatok nyugati kapcsolatai címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában