Jégmentesítés

2023.02.15. 07:00

Szombathelyi olvasónk panaszolta: sózott járda, vonyító kutya

Kicsípte kutyája mancsát a járdára szórt só, amit a jégmentesítéshez használnak – fordult lapunkhoz panaszával egyik szombathelyi olvasónk.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

- Viszonylag ritka probléma ez, mivel egyre enyhébbek a telek, egyre kevesebb sózás van, így kevés ilyen esetet látunk – mondta el kérdésünkre dr. Varjú Gábor szombathelyi állatorvos, aki rögtön hozzátette: ennek ellenére létező panaszról van szó. - A téli sózás kicsípheti, kisebesítheti a kutyák mancsát, amit meg lehet előzni. A legkézenfekvőbb, hogy ha sétáltatás közben elkerüljük azokat a járdaszakaszokat, ahol sót szórtak ki. Az érzékenyebb lábú ebek számára kapható már kutyacipő. Javasolni szoktuk azt is, hogy séta után vízben azonnal mossák le az állat mancsait, ami szintén sokat segít. Szintén hasznosak a mancsvédő viaszkészítmények, amik kereskedelmi forgalomban elérhetőek – sorolta tanácsait dr. Varjú Gábor, aki kitért arra is, kétségtelen, kellemetlen helyen jelentkezik ez a probléma, nehezebb a sebgyógyulás, hiszen állandó nyomásnak, igénybevételnek van kitéve az állat mancsa. Ha nem gyógyul a seb, érdemes állatorvost felkeresni – tette hozzá.

Panaszosunk a Szent Márton utcában és a Vásárcsarnok környékén sétáltatta kutyáját, így kérdésekkel fordultunk a Szova Nzrt. sajtóreferenséhez is.

A Közbeszerzési Értesítőben közzétett hirdetmény szerint az önkormányzati gazdasági társaság legutóbb tavaly novemberben kötött keretmegállapodást 250 tonna nátrium-clorid és 1,5 tonna kalcium-klorid beszerzésére mintegy 18,4 millió forint értékben. Megkérdeztük azt is, hogy a síkosságmentesítésnél a Szova Nzrt.-nél figyelembe veszik-e a környezetvédelmi szempontokat, illetve hogy ezen a télen mennyiszer kellett sózniuk a szombathelyi utakat, járdákat. A Szova Nzrt. számára feltett kérdéseinkre választ kaptunk, azokat ITT olvashatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában