Természeti kockázatok

2023.03.03. 14:00

Eredményes szezont zárt a jégkármérséklő rendszer Vas vármegyében

Az április közepétől szeptember végig tartó szezonban 61 napon kellett bekapcsolni a jégkármérséklő rendszert Vas vármegyében. A generátorok kezelői között versenyt is hirdettek, a legeredményesebbnek az Ispánkon élő Zrinszki Ferenc bizonyult.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Németh András Péter

Hazánk agrárgazdaságát jelentősen befolyásolják a természeti kockázatok: az aszály, a belvíz, az árvíz, a vihar, a jégeső vagy a fagy. A jégkárok elleni védekezés évekig húzódó, a jégverések alkalmával mindig vissza-visszatérő téma volt. 2018. május 1. óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos lefedettséget biztosító jégkármérséklő rendszert üzemeltet a gazdálkodók segítségével, hiszen a védekezés mindannyiunk közös érdeke. Vas vármegyében 39 darab talajgenerátor működik, ebből 7 automata és 32 manuális.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas vármegyei igazgatósága megkeresésünkre közölte: a tavalyi esztendő szélsőséges időjárása az eddigi legnagyobb kihívás elé állította a jégkármérséklő rendszert. A kora tavaszi aszályos periódust után májusban hetente követték egymást a heves zivatarok, felhőszakadással, jégesővel, néhol villámárvizekkel, szupercellákkal kísérve. Több alkalommal érkeztek a határon túlról szupercellák viharos erejű széllel, jégesővel társulva. Június közepétől július végéig több hatalmas kiterjedésű anticiklon útját állta a csapadéknak, ezzel Európa nagy részén történelmi aszályt okozva. Bár a nyári hónapokban több front is érkezett hazánk területére, ezek már nem tudtak nagyobb mennyiségű csapadékot szállítani a Kárpát-medencébe, így csak kisebb körzetekben hullott kevés csapadék az országban. A gazdálkodók országosan 28 400 hektárra jelentettek be jégkárt 2022-ben. Ezzel szemben 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, ugyanez a szám közel két és félszer ekkora, mintegy 72 ezer hektár volt. Vasban összesen 4590 hektárnyi területen regisztráltak jégesőkárt a gazdák tavaly.

A védekezési szezon április 15-től szeptember 30-ig, összesen 169 napig tartott. Országos szinten 99 napon (tehát átlagosan minden héten közel 4 napon) kellett kiadni riasztást, Vas vármegyében mindössze 61 napon kerültek bekapcsolásra a generátorok. A kamara hangsúlyozta: nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhetőek az időjárás által okozott károk. A megelőző védekezés ellenére az ország néhány pontján hullott jégeső, azonban az itt hulló jég mérete jellemzően kisebb volt, mint a környező országokban.

Hozzátették: a generátorok kezelése meglehetősen nagy felelősség, a jégkárok elleni védelmet csak a kezelőkkel együtt lehet véghez vinni. Az előző évekhez hasonlóan 2022-ben is versenyt hirdettek a kezelők között: Vasban az ispánki Zrinszki Ferenc, a 333. sz. generátor kezelője érte el a legjobb eredményt.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában