Tavasz

2023.03.10. 17:30

Ki, a kiskertbe! - A vetőmagokból széles a választék, az árak kis mértékben emelkedtek

A szakember azt mondja: most van az ideje a gyümölcsfák lemosó-permetezésének. A védekezést a rügyfakadásig kell elvégezni. A kiskertekben a veteményes ágyások előkészítését is elkezdhetjük. 

Horváth László

Sulyok Enikő, ha kell, akkor a családi gazdaságukban is besegít. Felvételünk Cákon készült

Forrás: Cseh Gábor

Zöldségmagokat válogatott Horváth Györgyné Magdi pénteken az egyik szombathelyi gazdaboltban. – A táplánszentkereszti házunknál több, mint harminc éve van veteményesünk. Amit lehet, mi magunk termesztünk – mondta, miközben meglett a keresett uborkafajta. 

Bakó Bence, az üzlet értékesítője szerint vetőmagokból, dughagymából, burgonyából, virágmagokból széles a választék. Az árak kis mértékben, 5-8 százalékkal emelkedtek, hiány semmiből sincs. Csak ebben a gazdaboltban 500 féle vetőmagot, köztük 60 paprikát, illetve 50 paradicsomot forgalmaznak. 

– Az eladási adatokból azt láttuk, hogy a koronavírus időszakáig csökkent a kereslet – tette hozzá. – Aztán hirtelen megnőtt a forgalom, és ez azóta is tart. Sokan vannak olyanok, akik  - ha csak kis területen, vagy magaságyásokban is -  otthon kertészkednek.  

A kertben pedig jelenleg is bőven akad tennivaló. – Most van az ideje a gyümölcsfák lemosópermetezésének, a gazdaboltokban széles a kínálat a különféle réztartalmú szerekből – tájékozatott Sulyok Enikő. A cáki kertészmérnök egyébként gyakorlatban is alkalmazza a tanultakat: a családjával nemcsak odahaza, hanem Szombathely melletti birtokukon is termesztenek bogyós gyümölcsösöket.  

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

Megtudtuk, a védekezést a rügyfakadásig kell elvégezni. Ha oltani, szemezni szeretnénk, akkor ezt se halogassuk sokáig. A kiskertekben a leendő zöldségágyások kialakítását is elkezdhetjük. A veteményezéssel azonban még várhatunk. Az időjárás-előrejelzés szerint a következő napokban lehetnek éjszakai fagyok. Így a földben lévő mag „megfázhat”, aminek következtében nem, vagy ritkásan kel ki. A palántának szánt paprikát, paradicsomot, zellert és többi magot a melegházakban, műanyag dobozokban már most elültethetjük. Fontos, hogy ezek egyenletes hőmérsékletű, meleg helyen legyenek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában