Megnyitó ünnepség

2023.03.02. 16:13

Megnyílt Szendiszűcs István kiállítása Répcelakon - fotók

Megnyílt a Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület 185. kiállítása. Szendiszűcs István képzőművész első alkalommal állít ki a Répce Galériában, ahova színes, mozgalmas képeivel azonnal meghozta a tavaszt az évszak első napján, a kiállítás március 1-jei megnyitóján.

Polgár Patrícia

Fotó: Cseh Gábor

Az egyesület idei első kiállításmegnyitóján Mészáros Imréné Márta, a Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte az igen szép számmal megjelent, érdeklődő közönséget. Elmondta, a művész nem ismeretlen a répcelaki közösségnek, hiszen korábban Boros Ferenc független filmes filmet forgatott róla, amelyet Répcelakon is bemutattak Szendiszűcs István részvételével.

A tárlatot a répcelaki származású Balaicz-Varga Nárcisz esztéta, a művész jó barátja méltatta. „Ha ráérsz, hívj fel!” - üzente meg Szendiszűcs István az esztétának, aki rögtön tárcsázta a számát. „Te répcelaki vagy, ugye?” - szólalt meg Pisti, a művész a vonal másik végén. „Baj van, ott lenne egy kiállításom, de nincsen képem.” - folytatta Szendiszűcs, majd felkérte az esztétát a tárlat megnyitására. A képzőművésznek valóban nem voltak kész alkotásai akkor, amikor felkérést kapott a Nyitott Tér Egyesülettől. A Répcelakon most kiállított képek fele frissen, februárban készültek el. Többségük a „jól bevált, Pisti-féle univerzum elemeivel operál”, felismerhetőek rajta a visszatérő elemek: madarak, halak, macskák, léggömbök – kezdte a méltatást az esztéta, aki elmondta: vannak a képek között bajusz alatt, morogva született darabok és meditatív jellegű, filozófiai tartalommal megtöltött alkotások is. 

Ahhoz, hogy az idegen, külső szemlélők is megértsék a művészt, Nárcisz betekintést adott Szendiszűcs István saját kis világába: elmondta, hogy Pisti a fotózás megszállottja, milliónyi képet őriz téma szerint mappákba rendezgetve. Az esztéta biztos benne, hogy ha Szendiszűcs István külföldön élne, kacsalábon forgó palotája lenne – ebből jelenleg a kacsa van meg neki: az a sárga gumikacsa, ami télen-nyáron a kertben található fehér fürdőkádját díszíti. A palota helyett a művész esetében inkább egy parkerdei kunyhóról beszélhetünk, amit azonban, barátja szerin Hundertwasser és Gaudi is megirigyelhetne.

- Az erdőszéli kunyhóhoz renget állat bejár. Megszelídített egy rókát, egy hollót, Hugót, az erdei madarak békésen pihennek Pisti ujján, aki aztán centikről fotózza őket – hangzott el a méltatásban, amelyből azt is megtudtuk: a Béla nemzetség hat macskát adott a művésznek, amelyek visszatérő motívumai az alkotásainak. Balaicz-Varga Nárcisz esztéta úgy kalauzolta el Szendiszűcs István világába a hallgatóságot, ahogyan azt csak egy igaz barát tudja. Nárcisz közreműködésének köszönhetően Fülöp Róbert gitároktató olyan muzsikákkal tudta megörvendeztetni az alkotót, amelyek a szívéhez igazán közel állnak: felcsendült egy Bob Dylan és egy Rolling Stones szerzemény is.

A szerdai alkalmon nem csupán Szendiszűcs István kiállítása nyílt meg a Répce Galériában. A Nyitott Tér Egyesület hagyománya, hogy a nagy művészek kiállítása mellett a répcelaki általános iskola egy kis képzőművészeti tagozatos gyermekének munkáit is kiállítják az előtérben. Ezúttal Csupor Lola 6. osztályos tanuló alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. Szendiszűcs István kiállítása március 31-éig látogatható a galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában