Egy élet, két csoda

2023.03.08. 20:00

Mellrákon átesett nők történeteit meséli el a Ki a következő? - Fotókiállítás nyílt Szombathelyen

Mellrákon átesett nők történeteit meséli el a Ki a következő? - Egy élet, két csoda fotókiállítás, amely tegnap nyitotta meg kapuit az Agora Művelődési és Sportházban.

Óvári Gábor

Halom Bori, Hegedüs Gyönygvér, Csíkos Árpád, Laár Ani

Fotó: Cseh Gábor

Olyan nők állnak a fókuszban, akiket kemény próbatétel elé állított az élet, ezt azonban felvállalva művészi fotókon mutatják be történeteiket, műtéti hegeiket, melyeket henna minták takarnak. A tárlatot a Mellrákinfo Egyesület és a Soroptimist International Club szombathelyi szervezete jegyzi, a nőnapi megnyitó üzenete is kettős volt. A rákmegelőzés és a nemek közötti egyenlőség. Ez utóbbira a felemás cipők hívták fel a figyelmet, amelyet a Soroptimist tagjai hordtak.

A rendezvényen megjelent és köszöntőt mondott dr. Nemény András polgármester. Mint mondta, a kiállításra készülődve egyre többet tudott meg a mellrákon átesett nők szenvedéséről, ezzel együtt azonban a szavai is elfogytak. Két szó mégis felsejlett, az élet és a bátorság.

Halász Imréné, a Soroptimist szombathelyi elnöke előbb a nőnap kapcsán megjegyezte, hogy a nők érdekeinek képviseletére létrejött klub a férfiakkal egyenlő esélyekért küzd, hiszen a nemek közötti egyenlőtlenség a világon élő nők felét még ma is érinti. A kiállításról szólva kiemelte, hogy az két fontos dologra hívja fel a figyelmet. Segítséget nyújt a mellrákon átesett nőknek, valamint reményt közvetít azoknak, akik a betegségben szenvednek. Elhangzott, hogy a szűrővizsgálatokat senki ne hanyagolja el, az isőben felismert betegség gyógyítható.

Forrás: Cseh Gábor

Halom Borbála, a Mellrákinfo Egyesület elnöke megnyitóbeszédében személyes történetét elevenített fel, elmondta, hogy ő maga is átesett a rákbetegségen (Az egyik kiállított fotón is látható) majd elkezdett blogot írni, hogy minél több emberhez eljusson a története és felhívja a figyelmet a mellrákra. A kiállítás célja sem más, mint művészi úton felhívni a figyelmet a megelőzésre emberi sorsokon keresztül. 

Tíz mellrekonstrukción átesett nő életnagyságú portréja látható a tárlaton, az operációk nyomait takaró hennákkal, valamint mellrákon átesett anyákról készített fotósorozat is látható. A fotókat Csikós Árpád készítette, aki a fotózásról beszélt. Mint mondta, nagy megtiszteltetés egy fotós számára, ha az alanya leveti a ruháját egy művészi kép kedvéért. Különösen igaz ez akkor, ha a betegségen átesett és megoperált nők teszik ezt. A kiállítás március 30-ig megtekinthető a Művelődési és Sportház emeletén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában