Sportfogadástól a szenvedélybetegségig

2023.03.27. 20:00

Olimpiai sikerek, Puskás Öcsi és a totó kapcsolata: a meghívott vendég Pálffy László matematikus

A totó-lottó és a tippmix témája körüli érdekességeket, tudományos igényű, plakátkiállítással egybekötött előadást hallhatott a közönség tegnap Kőszegen a Tudomány a kocsmában sorozat keretében.

Óvári Gábor

Fotó: Cseh Gábor

A meghívott vendég Pálffy László matematikus, játékfejlesztő és játéktörténeti szakértő lebilincselő történeteket elevenített meg a totózás hazai hőskorából. A kőszegi Zwinger Toronyban felnagyított régi plakát reprintek szemléltetik a szerencsejáték hazai kezdeteit. Pálffy László – akinek a nevéhez köthető például a keno és sok más televíziós játékos vetélkedő – a háború utáni totózás hangulatát érzékeltetve kijelentette: akkoriban nem a nyeremény összege volt a legfontosabb, hanem a játék. A plakátok sem a nyerhető összegeket reklámozták, hanem magát a totót. Éppen ezért akár évekig is lehetett látni ugyanazokat a plakátokat utcai hirdetőkön, vagy éppen a villamoson. Mint mondta, 1947-ben, amikor a totó elindult Magyarországon, az emberek elsősorban a sportot támogatták. A sportfogadás egyben szponzoráció is volt, hiszen mindenki tudta, hogy ha elég pénz gyűlik össze, akkor a magyar csapat kijuthat a londoni olimpiára. A fogadásból befolyt bevétel felét pedig automatikusan az olimpiai csapat részévtelére fordították. Végül annyi támogatást sikerült a totón keresztül szerezni, hogy háromszor annyi sportolót tudtunk küldeni az olimpiai játékokra, mint más nemzetek.

© Cseh Gábor
Fotós: Cseh Gábor

- A totó tehát nagyon hasznos volt, az emberek magukénak érezték a sportot, közvetlenül részt vettek annak támogatásában, fogadtak kedvenc csapatukra és nyerhettek is vele. 1947-ben az elsők között voltunk a világon, ahol lehetett totózni. De nem csak a futball vonzotta a sportfogadókat. Télen - amikor nem voltak meccsek – legalább olyan népszerű volt a kézi- vízilabda vagy éppen a kosárlabda – mesélte Pálffy László, aki egy példán keresztül érzékeltette a sporttámogatás súlyát. Az egyik első híres totónyertes egy Horváth István nevű kosárlabda edző volt, aki a nyereményéből egy ezüstserleget készíttetett és felajánlotta az aktuális futballidény legtöbb gólt rúgó játékosának. Akkoriban egy gólkirályi címhez Európában elég volt 25-30 gól, nálunk ez a szám 50 gól volt. Ezt a számot egy játékos el is érte, a neve Puskás Ferenc volt. 

© Cseh Gábor
Fotós: Cseh Gábor

A Tippmix születését jóval később a totóval kapcsolatos bizalmatlanságok segítették elő, hiszen a telitalálatos szelvény minden héten máshogy fizetett. Pálffy László kitért arra, hogy végül Harsányi János Nobel-díjas matematikussal történt megbeszélés nyomán egy fix nyereményszorzós játék bevezetése lett a cél. Így született meg aztán a Keno és vezették be a Tippmixet a kilencvenes évek Magyarországán. A játékfüggőségről szólva az előadó kifejtette: elkeserítő, hogy ma hazánkban a börtönbüntetésüket töltők 10 százalékának a szenvedélybetegség miatt ment tönkre az élete. Pozitív példával szolgálnak ugyanakkor a norvégok, akik csak a játékra használható kártyával fizethetnek, heti limitekkel, így nem játszhatják el a család vagyonát, a szenvedélyük korlátok közé van szorítva. A szerencsejáték függők és más szenvedélybetegek gyógyítása ugyanis jóval többe kerül az államnak, mint amennyi bevétele a fogadásokból keletkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában