Gombos Kálmán ajánlásával

2023.03.16. 07:00

Öt könnyed túra Vasban, ha a gyerekekkel kirándulnánk: Bozsoktól a Pinka-szurdokig

Elsősorban a Kőszegi-hegységben, valamint a Pinka-szurdok és a Vashegy környékén szervez teljesítménytúrákat a Vasi Vándorok Sportegyesület. Elnöküket, Gombos Kálmánt arra kértük, ajánljon vasi túrákat, tanösvényeket, amelyek gyermekekkel is könnyűszerrel bejárhatók.

Tóth Kata

Kirándulás a Kőszegi-hegységben

Forrás: VN/Gombos Kálmán

A velemi buszfordulótól indul a Források útja tanösvény – a 7 kilométeres szakaszon hat forrás kerül az utunkba – ez a túravezető első ajánlata. 

– A kék kereszt jelzésen induljunk el, ami hamarosan levisz a Szerdahelyi-patak mentén kialakított Nuschy József-sétányra, a Vasa-kúthoz. Előrehaladva, a fák közül, a zöldből látszik az egykori Avar Hotel. Miután kijutunk az aszfaltos útra, a szerpentint az első hajtűkanyarnál kiegyenesítve menjünk tovább a kék kereszten. Szuszogós út visz a Szent Vid-kápolnához. A kápolna bejáratától indul a piros kör jelzés, ezen jutunk ki a parkolóig. Lefelé térjünk vissza a szerpentinre és csorogjunk le az úton. Közben balról találjuk a Gyertyán-, majd a Jávor-kutat – utóbbinál el kell hagynunk az aszfaltot. 

A piros körön tovább ereszkedve a Borha-forrást érjük el. Ott számítsunk jelzésváltásra – a piros kereszten lefelé, a betonúton érünk le a Velemi deltához. Beérkezünk a piros sávba, Velem felé találjuk 6. forrásunkat, a Cseke-kutat. A falu szélén pincékhez érünk, onnan már közel a központ – magyarázza Gombos Kálmán.

 Akár öt-hat éves gyermekeknek is ajánlott az útvonal, ami piknikkel együtt két, két és fél óra alatt kényelmesen bejárható. Bozsokra, a Kalapos-kövekhez visz fel a 2. útvonal. 

– A Sibrik-kastélytól kezdjük az utat, a friss vizű Kőmosó-forrástól. Kék sáv jelzés visz fel, a szakasz a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (DDK) része – húzósabb az előzőnél, beleértve az Óriások lépcsőjét is. Felérve érdemes kimenni a Széles-kőhöz, és a tábla alapján a hely geológiai, botanikai viszonyairól tájékozódni. Onnantól kicsit „hullámzik” a terep, 400 méter múlva érünk a Kalapos-kövekhez, melyeknek a környékén – tovább a kék jelzésen – kisebb-nagyobb barlangok, sziklaüregek találhatók. Sorban a Csalános-eresz, az Antartik-fülke és a Limax-barlang, 100 méterre a Holler-barlang – a gyerekek akár bebújhatnak mindegyikbe.

A kőszegi Jurisics-vártól indul a harmadik túra. A kék sáv jelzésen a Kálvária felé vegyük az irányt. Az út egy rövid kaptató után felér a templomhoz. Tovább az OKT-n egy leágazási lehetőségnél érdemes beiktatni a Trianoni keresztet és a kilátót. Folytatva az utat kijutunk a Pintér-tetőre (603 m), ahonnan gyönyörű a panoráma. Tovább ereszkedve a Kéktúra útvonalán elérjük az aszfaltutat – onnan indul a kék háromszög jelzés. Ezt teljes hosszában végigjárva (másfél kilométer) feljutunk az Óház-kilátóhoz, érintve az Ördögtányér-sziklát és a Fatalin-bükköket. Onnan a városba való visszatérést a zöld sáv jelzésen, a Szabó-hegyen keresztül javasolja. A negyedik könnyű túra a Pinka-szurdokba visz. Felsőcsatáron, keresztülhaladva a falun, a Pinka-hídhoz érve kezdjük meg a másfél-két órás utat. 

– A szurdokba a zöld sáv jelzésen érünk le, a zúgóhoz érve a duzzasztót, a kiépített hallépcsőt is érdekesnek találják majd a legkisebbek is. Vadregényes rész következik a szurdokban, az utat balról sziklák szegélyezik, látszik a Vas-hegy, jobbról a Pinka folyik. A zöld sáv egyszer csak derékszögben balra indul, meredeken a hegyre. Egy fenyvesen megyünk keresztül, utána már csak enyhe emelkedéssel számoljunk. A Pinka által vágott szurdok két oldalán vaskori halomsírok emelkednek. A geodéziai mérőtoronyba saját felelősségünkre felmehetünk – a kilátás csodálatos. Egy kicsit kell csak továbbhaladnunk, és lecsoroghatunk a zöld háromszög jelzésen – visszaérkezünk a duzzasztó környékére. Az Őrség az utolsó kirándulási célpont, azon belül Szalafő – a falun átvezető Szerről szerre tematikus körtúrán a fák törzsére festett szív jelzi az utat 10 kilométeren. Ha Őriszentpéter felől érkezünk, mindjárt a falu legelején parkoljunk. A túra végigvisz a szereken: a szív jelzés „stációin” felérünk a Felsőszerre, lekanyarodunk déli irányba, a Pityerszerre, majd fel a Papszerre. 

– Az évszaknak és hőérzetünknek megfelelő ruhába öltözzünk, pulóver helyett lehetőleg cipzáros felsővel. Lábbelinek egy bejáratott túracipő az ideális. A sima talpú cipő nem túrára való, hiszen a feljutás sokszor harapós, lehetnek sziklás szakaszok. Egy-két szendvics, müzli és víz kerüljön a hátizsákba. A gyerekeknek meséljünk a tájról, magyarázzuk el nekik, mi az évgyűrű, nézzünk le a virágokhoz, heveredjünk le a fűbe, és hallgassuk együtt a madarakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában