Szakképzés

2023.03.07. 14:00

Új tulajdonosok kapcsolódtak a Kisalföldi Agrár Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. működésébe

Két új belépője van a Kisalföldi Agrár Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft.-nek. Keddi taggyűlésükön a Kisalföldi Agrár Szakképzési Centrum (KASzcC) Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikumának dísztermében a képzőközpont és a centrum eddigi eredményei is szóba kerültek.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Tavaly szeptemberben alakult meg az ágazati képzőközpont. Jelenleg 124 diák tanul a duális képzésben nyolc különböző szakmában – szeptemberre szeretnék elérni a 300 fős létszámot. A centrum 12 iskolájából nyolc, de a következő tanév szeptemberétől már 11 iskola vesz részt a duális képzésben. A diákok munkaszerződést írtak alá, ezzel átléptek a munka világába. Túl vannak egy pozitívan zárult NAV-vizsgálaton is – ismertette Lendvai Ferenc ügyvezető. Mint mondta, az elmúlt hónapok bebizonyították az ágazati képzőközpontok működésének létjogosultságát. A szakképzés jó irányba indult ezekkel.

A kft. fő tulajdonosa, a KASzcC főigazgatója, Hoczek László József úgy fogalmazott: jó útnak látják a szakképzés fejlesztésében a duális partnerekkel való együttműködést. Ha tanulóik megismerik a cégek munkakultúráját, annak híre megy. Majd hangsúlyozta: végig kell járni az iskolákat, beszélni a szülőkkel, az oktatókkal, népszerűsíteni kell képzéseiket. Újdonságként jelentette be: a Kisalföldi AszC felvette a kapcsolatot a működési területükön lévő tankerületekkel, előadásokat tartanak a szakképzésről. Mindez segítheti a beiskolázást. Végül megindokolta, miért kell bővíteniük az ágazati képzőközpontot. Ha ki akarják terjeszteni a centrum valamennyi iskolájára, az öt vármegyére kiterjedő működési területükön szükségük van olyan tulajdonostársakra, akik segítik a hatékony működést.

Megváltozott az ágazati képzőközpont tulajdonosi szerkezete: a legnagyobb tulajdoni aránnyal rendelkező KASzC az 59 százalékos üzletrészéből 5-5 százalék tulajdonrészt átadott (névértéken értékesített) a két új duális partnernek. A taggyűlésen jelen lévő tulajdonosok szavaztak erről. A továbbiakban a két új belépő cég – a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. és a családi vállalkozásként működő Pacific Genius Kft. – mutatkozott be a tulajdonosok előtt. Végül a jelen lévő tulajdonosok aláírták a tagsági szerződés módosított változatát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában