Tanulás és kikapcsolódás

2023.04.24. 10:43

Bárányos kaland Vasasszonyfán

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN

Igazi természetközeli élményben volt része mindazoknak, akik részt vettek a Föld napján megrendezett eseményen, Vasasszonyfán. A község közművelődési szolgáltatási tervében minden évben kiemelt helyen szerepel ez a program - idén a Havasi porta adott helyszínt a közösségi tanulásnak és kikapcsolódásnak.

Katavics-Szászik Ágota, a község közművelődési szakembere elmondta, Havasi Ádám és családja tavaly költözött Vasasszonyfára, közösségi tevékenységük máris példaértékű. Mivel a község polgármestere, Katavics András is elkötelezett a természetvédelem, környezettudatosság, fenntartható fejlődés mellett, nagy örömére szolgál, hogy hasonló gondolkodású lakosok erősítik ezt a szemléletet. Ádámék családja állattartással és kertészeti tevékenységgel foglalkozik. Jelenleg 15 darab Lacaune juhnak és folyamatosan születő bárányaiknak adnak otthont. A jövőben juhtejet és juhsajtot is vásárolhatunk tőlük. Az érdeklődők a közismert nyilvános videomegosztó webhelyen követhetik a birtok eseményeit.

A gazdaság remek terepet szolgáltatott az interaktív foglalkozásokhoz, melyeken a juhtartás és a báránynevelés került a középpontba. A gyerekeknek nagy élményt jelentett, hogy pár napos bárányokat simogathattak, és etethettek. Bárányokkal kapcsolatos játékokban vehettek részt, és az elsajátított új ismeretekről totót is kitölthettek. A szépen parkosított kertben kézműves foglalkozások is zajlottak, melyek az idei kiemelt témához kapcsolódtak. A Nemzeti Művelődési Intézet által életre hívott, és támogatott szakköri foglalkozások tevékenységeit próbálhatták ki a résztvevők. A nemezelés és quillingezés technikájával a szakköri tagok ismertették meg a gyerekeket és felnőtteket.

A közművelődési szakember szerint a közösségépítésen túl ezek a programok lehetőséget teremtenek a helyi termékek megismertetésére, a hagyományok átörökítésére, közösségi művelődésre is. A község vezetője köszönetét fejezte ki az önkéntes segítőknek és a házigazdáknak: Ádámnak, Dórinak, Kendének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában