Könyvbemutató

2023.04.16. 15:29

Miska eltévedt labdája nyomában – felnőtteknek is szól Szesztai Zsuzsa meséje

Miska óriás lesz címmel írt könyvet gyermekeknek a szombathelyi származású Szesztai Zsuzsa. A szerzővel Zsigri Mária gyermekkönyvtáros beszélgetett szombat délután a Berzsenyi Dániel Könyvtár Gyermekkönyvtárában.

Tóth Kata

Fotó: © Cseh Gábor

Ezerfalván, egy ezeréves fa vaskos törzsében él Miska, a nyurga és bozontos, kunkori hajú, bolondos (mosolygó szemű és szájú) erdőlakó fiúcska, aki mindjárt a verses mese elején bemutatkozik. Szesztai Zsuzsa történetét nehéz letenni: ahogy sor sort követ, és megismerkedünk főhősünk családjával, szomszédságával, az erdőt benépesítő állatokkal, fákkal és füvekkel, idilli-vágyott világ mutatja magát. 

Azután a magasra rúgott labdáját az égigérő fa tetején kutató fiúcska emberparkot (magukat kalitkába zárt embereket) és zűrzavart talál. Miközben elveszett játékát keresi, különös kalandokat él át új barátaival. Vilmossal a menő verdák városából a dinók földjére jutnak, míg a sűrű betűerdőben egy eltévedt, aranyló szőke hajú kislány, Luca segítségére sietnek. Végül az elveszett labdát a kékesen csillogó kristálykavics mutatja meg, melynek titkát Luca, Vilmos és Miska együtt fedezik fel, közben tanúságot tesznek barátságról és kitartásról.

A könyvtárban Zsigri Mária részleteket olvasott fel a gazdagon illusztrált könyvből, ami felnőtteknek is szóló mese – tükröt tart például technika uralta világunkról – vicces gyermeknyelven, klasszikus mesei elemekkel. Végigolvasva kimondható: lennénk olyanok, mint Miska, akitől a gond, mint az álom, messzire száll héthatáron, és akinek a szív megmondja a helyes utat.

A Miska óriás lesz verses formában írt mesetörténete 2022. november végén jelent meg. A történetet évekkel ezelőtt írta a szerző, amikor fiai óvodások, kisiskolások voltak, derült ki a beszélgetésből. A kérdező szombathelyi éveiről, irodalmi alkotásairól is faggatta. Zsuzsa a Szombathelyi Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen diplomázott 1999-ben. Az egyetemi évek alatt írt először verseket, ez később háttérbe szorult. 2020-ban kezdett újra írni, 2021 óta jelennek meg költeményei antológiákban. 2022-ben beiratkozott Petőcz András Szépíró lírakurzusára. 

A tavalyi évtől rendszeresen jelennek meg versei online magazinokban, a Szófa irodalmi pályázatán 2. helyezést ért el vers kategóriában. 2023. január óta szerkesztője a Litera-Túra Művészeti Magazinnak. Heti egy Vers rovatot és Idegenben címmel egy saját rovatot gondoz. Nyomtatásban eddig a NYUGATPLUSZ irodalmi folyóiratban és az OPUS szlovákiai magyar irodalmi folyóiratban jelentek meg írásai.

A Miska óriás lesz című könyvéhez Petőcz András írt ajánlót. A rajzokat testvére, Pónácz Katalin készítette. A szombati kötetbemutatót kézműves foglalkozás – kavicsfestés – követte: ki-ki elkészíthette a saját varázskavicsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában