Szentmise

2023.04.15. 16:21

Szentélyáldás és bérmálás Bükön

Dr. Veres András győri megyéspüspök szombaton áldotta meg a Szent Kelemen templomban a 43 év után az eredeti helyére visszaállított szentélyt. A szentmise keretében 35 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.

Horváth László

A győri egyházmegyében Bükön tartották az idei elő bérmálást. A megyéspüspök a templom szentélyét is megáldotta

Forrás: Unger Tamás

A győri egyházmegyében Bükön (a város mellett kilenc falu is ide tartozik) tartották meg az idei első bérmálást. A büki, bői, góri hívek előtt megtartott szentmisét dr. Veres András győri megyéspüspök celebrálta. 

A megyéspüspök a mise kezdetén áldotta meg a 43 év után ismét az eredeti helyére visszaállított szentélyt. Korábban megírtuk, a templom főoltára az 1980-ban lezárult felújításakor egy oldalsó helyre került. A hívek kezdeményezésére állították vissza az eredeti állapotot. A mellékoltár helyére pedig egy tabernákulumot helyeztek el. A szentségtartó köré épített új oltár egy helyi vállalkozó, Marton Zsolt jóvoltából készült el. A munkákkal húsvétra végeztek. 

A püspöki áldást követően dr. Szalai Gábor plébános arra kérte dr. Veres Andrást, hogy szolgáltassa ki a büki, bői, góri harmincöt fiatal, illetve az idősebb katekumenek számára a bérmálás szentségét, hogy az egyház szemében ők is felnőttnek számítsanak. A szertartás megkezdése előtt a megyéspüspök a szentbeszédében a hit fontosságáról szónokolt. 

- Ti ma a szentlélek ajándékában részesültök, megkapjátok az erősség lelkét – szólt a fiatalok felé fordulva. – Képesek lesztek arra, hogy továbbadjátok a hiteteket. Az elmúlt kétezer évben, de akár a múlt század évtizedeiben a mi országunkban is előfordult, hogy hatalmi szóval akarták eltántorítani a híveket, hogy tanúságot tegyenek. Volt idő, amikor tiltották a vallás gyakorlását. Napjainkban pedig a keresztény vallás a legüldözöttebb a világon.  

A püspök rátért a jelen eseményeire is.  

- A két hét múlva hazánkba látogató Ferenc pápa húsvét alkalmával azt mondta, nem keresztény az, aki nem indul el, hogy hirdesse az evangéliumot. Erős elszólítás ez! Érezzük annak nagyszerűségét, hogy keresztények lehetünk.  Olyan isteni értékrendet hordozunk, amellyel mások és a saját éltünket is széppé, boldoggá tehetjük. Emiatt se legyünk csupán névleg keresztények – kérlelte intőn a bérmálkozás előtt állókat és a megjelent híveket a megyéspüspök.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában