Hősök emlékezete

2023.05.26. 18:23

A háborús hősökre emlékeztek Körmenden - fotók

A magyar nemzet hősi halottaira, az első és a második világháború áldozataira emlékeztek a körmendi Hősök Terén, a megemlékezés szónoka Hadnagyné Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár igazgatója volt.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A Hősök Napja alkalmából a Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola tanulói zenés-verses összeállítás összeállítással tisztelegtek a háborús hősök előtt, majd Hadnagyné Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója mondott emlékező beszédet, aki a korabeli Rábavidék cikkei alapján felidézte az első világháború Körmendre vonatkozó eseményeit. 

A szónok kiemelte azt is: az elesett magyar hősök emlékezetét az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe, 1945 után csak titokban szabadott emlékezni, a rendszerváltást követően pedig már nyilvánosan is. Az országgyűlés 2001-ben tette hivatalos ünnep a Hősök Napját, amelyet minden évben május utolsó vasárnapján tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában