Jelentős károk

2023.05.16. 09:01

Fagykár Burgenlandban: akár 70 százalékos is lehet a terméskiesés

A hűvös áprilisi hőmérséklet megnehezítette a burgenlandi gyümölcstermesztőket. Már akkor is várható volt, hogy az alacsony hőmérséklet olykor komoly károkat okozhat a gyümölcsfákban. A tényleges mértéket most lehet először megbecsülni.

vaol.hu

Forrás: burgenland.orf.at

Április nem volt könnyű hónap a burgenlandi gyümölcstermesztők számára. Az éjszakai mínusz és az erős szél különösen a virágzó gyümölcsfákat sújtotta – írja a burgenland.orf.at.

- Általánosságban elmondható, hogy a korai virágzók voltak a legsúlyosabban érintettek, mint például a sárgabarack, az őszibarack és a cseresznye. A fagy leginkább ezeket a fajtákat károsította – magyarázta Johann Plemenschits, a Gyümölcstermelők Szövetségének elnöke. - A sárgabarack terméskiesése akár 70 százalékos is lehet, ami nagy veszteséget jelent a gazdálkodók számára. 

A gyümölcsfákat nem csak a hideg és a nedvesség sújtotta. Plemenschits szerint a betegségek és a kártevők is egyre nagyobb problémát jelentenek, mivel egyre kevesebb lehetőség a védekezésre. Csak másfél hónap múlva derül ki, hogy a károk végül hogyan befolyásolják a gyümölcs minőségét. A feltételezések szerint legalább az almatermés átlagos lesz – zártta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában