Gyász

2023.05.17. 12:12

In memoriam: dr. Szipőcs Jenő

Csaknem kilencven évet élt és annak felében megyénk egészségügyéért dolgozott.

vaol.hu

Dr. Szipőcs Jenő 1962-ben szerzett orvosi diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Ezt követően orvosi tevékenységét Zalaegerszegen a Megyei Kórház Sebészeti Osztályán kezdte meg, ahol két évet dolgozott. 1964-ben pályázat elnyerése útján került Szombathelyre körzeti orvosi beosztásba. A ’70-es években körzeti orvosi munkája mellett irányította Szombathely felnőtt orvosi alapellátását is. 1976-ban általános orvostanból szakképesítést szerzett. 1978-tól dolgozott a Markusovszky Kórházban, kezdetben az üzemegészségügyi ellátásban, mint a főigazgató főorvos üzemegészségügyi helyettese és az ellátás aktív orvosa. Közben üzemegészségtanból szakorvosi képesítést szerzett. Az irányítása alá tartozó szakorvosi gárda mintaszerűen látta el Szombathely város nagyüzemeit. Szombathely Város Tanácsa Egészségügyi Osztályával közösen kiépítette a város kisebb foglalkoztatói egészségügyi ellátására az üzemi körzeti orvosi hálózatot, akik később valamennyien a háziorvosi szakvizsga mellett foglalkozás-egészségügyi szakvizsgát is tettek. Teljessé tette Vas megye üzemeinek foglalkozás-egészségügyi ellátását.

Később a főigazgató főorvos járóbeteg-ellátást irányító helyetteseként tevékenykedett. A ’80-as évek végén a Vas Megyei Tanács Egészségügyi Osztálya által elindított kistelepülési komplex szűrések konkrét szervezője és irányítója volt. Ez abban az időben országosan is egyedülálló kezdeményezésnek számított. Sok egyszerű falusi ember krónikus betegségére derült fény még tünetmentes stádiumban, s került időben gyógykezelésre, a gondozói hálózat látókörébe. Nyugdíjazását követően tovább segítette, kórházat a foglalkozás-egészségügyi szakellátás terén.

Több évtizedig szervezője, mozgatórugója volt a szlovén-magyar, konkrétan a muraszombati és szombathelyi egészségügyi szakmai kapcsolatoknak. Ezeknek a találkozásoknak többek között hazai helyszíne a szentkozmadombjai szülői ház, amely elsősorban a két oldal baráti és sportkapcsolatainak – kitüntetett módon a teniszmérkőzéseknek – adott helyet. Munkáját mindenkor nagy hivatástudattal, kiemelkedő szakértelemmel és lelkiismeretesen látta el vezetői, munkatársai, a város és a megye lakosságának messzemenő elismerése mellett.

Munkáját számos elismerés övezte. 1995-ben: főtanácsosi cím,1998-ban: Vas Megye Önkormányzatának Szolgálatáért Egészségügyi Tagozat elismerés, 2009. október 29-én a minisztertől átvette az egészségügyben elnyerhető legmagasabb kitüntetést, a Batthyány-Strattmann László díjat. 

Nyugodjon békében! Szombathelyi kollégái nevében:

prof. dr. Nagy Lajos, prof. dr. Horváth Boldizsár

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában