Rózsák szépsége, illata hívogat

2023.05.22. 11:20

Századeleji ruhában, napernyővel (is) lehet menni az acsádi rosarium programjaira

Márk Gergely gyémántdiplomás kertészmérnök, neves hazai rózsanemesítő születésének 100. évfordulóján rendezik meg a Georgina Rózsanapokat Acsádon, a Márk Rosariumban (Béke utca 42.) május 27-én és június 3-án és 10-én. A programsorozat fővédnöke Kelbert Krisztina történész, Dr. Pető Ernőné Szegedy Georgina életrajzírója.

vaol.hu

Fotó: VN-archív

Május 27-én reggel 9.30-kor nyitja meg kapuit a rózsakert – amely része a Vas Vármegyei Értéktárnak –, a délelőtt folyamán közösségi kertészkedésre, segítő munkálkodásra invitálják a kertbarátokat, önkénteseket, a diákokat iskolai közösségi szolgálatra is. 

13 órakor nyílik lehetőség sétát tenni a hatalmas kertben a nyíló rózsák között az illatárban – a látogatók megismerkedhetnek a kert történetével, Márk Gergely rózsáival, a gyűjtemény összetételével. A sétát vezeti: Pócs Margit Macu. 

14 órától az alkalmi kézműves műhelyben kerti dekorációkat lehet készíteni különböző kreatív technikákkal. A 

foglalkozást vezeti: Doblhofer Zsanett. 

15 órakor indul a „Rózsakert, ahogy én látom” program – arra bíztatják a rajzoláshoz, festéshez kedvet érző gyerekeket és felnőtteket, hogy hozzák magukkal kedvenc rajz vagy festő készletüket, és a leginkább tetsző kertrészletet rajzolják meg. Az elkészült képeket itt a kertben kiállítják, nyár végéig 

megtekinthetők lesznek. 

 

16 órától Zene-zene-zene Doblhofer Zsanettel, és közben saját készítésű, finom falatokkal, teával, szörppel várják a látogatókat, a gyermekeket pedig különféle játékokkal is. Mindemellett jótékonysági főzésre és növényvásárra is sor kerül. 

Június 3-án szintén 9.30-kor nyit a rózsakert kapuja.  10.30-tól helytörténeti séta lesz Acsádon, amelynek során bemutatják Acsád épített és természeti értékeit.  A részvevőket kalauzolja: Györe Eszter kulturális referens. 

13.30-tól séta lesz a rosariumban – a látogatók megismerkedhetnek a kert történetével, Márk Gergely rózsáival, a gyűjtemény összetételével. A sétát vezeti: Pócs Margit Macu.  

14.30-tól A rózsa üzenete címmel a vadrózsa testi, lelki és szellemi hatásairól tart lírai előadást Hárs Olivér. 

15 órakor kezdődik a Szépítkezzük rózsával című kencekészítés – amely egyúttal premier: a helyi Szent Erzsébet rózsákból most állítanak elő először hidrolátumot. A foglalkozást vezeti: Hársné dr. Unger Klára.  

14.30-tól Az én kertem című kollázs workshopot Ambrus Mária kertészmérnök, tájépítész vezeti. Amint a következő foglalkozást is: 15.30-tól Beültettem kiskertemet címmel a részvevők növényeket, magvakat ültethetnek virágcserépbe, ezeket majd otthon gondozhatják tovább.   

16 órától Vadvirágos rétünk csokra címmel a kertben éppen nyíló vadvirágokból kötnek csokrot a résztvevők. A foglalkozást vezeti: Zsohár Kata.  Ez utóbbi három foglalkozás anya-lánya közös projektje. 

14.30-tól Acsád anno - miről mesélnek a régi képeslapok? –Beszélgetés lesz a hajdan volt faluról, vezeti: Boros Csabáné Edit. 

Június 10-én, a harmadik rózsanapon megint csak 9.30-kor nyit a kert.  

11 órától Dr. Kisvarga Szilvia (MATE – Budatétényi Rózsakert) tart előadást, 13 órakor indul a séta a kertben Pócs Margit Macu vezetésével. 14 órától Szöllősi Judit tart előadást a rózsákról, Zsohár Katával pedig vadvirágokból köthetünk szép csokrokat. 15 órakor kezdődik egy beszélgetés a hajdan volt faluról, régi képeslapok és családi fotók alapján. Egy csendes kertrészben egész délután lehetőség lesz múltidézésre. A beszélgetést vezeti: Boros Csabáné Edit. 

16 órától gyerekek muzsikálnak.  

A rendezvény ingyenesen látogatható. Ideje alatt a látogatóknak lehetőségük lesz megtekinteni egy kiállítást Kelbert Krisztina eddig megjelent könyveiből. A történész arról is mesél, hogyan kapcsolódik össze a Georgina név a rózsanappal. 

A rózsanap szervezői számára külön öröm lenne, ha - aki teheti - századeleji ruhában, napernyővel érkezne a programra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában