Oltimerek

2023.05.16. 18:30

Szépség és eredetiség - A 42 éves Zsiguli elvisz bárhová, masszívan tudja a 120 km/h-s sebességet - fotók, videó

Bencsecz István - vagy szlovén nevén Štefan Benčec - az oldtimerek szerelmese, legyen szó autóról, motorról vagy traktorról. Az idén harmadik alkalommal szervez Nemzetközi Oldtimer Találkozót az úgynevezett Vidámparkban, amely Szlovénia és Magyarország találkozásánál, száz méterre a határról, Bajánsenye és Hodos között található.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A június 10-i rendezvény helyszínén, a Vidámparkban találkozunk Bencsecz Istvánnal, aki azonnal jelzi: a területet maga keresztelte erre a névre, amely egyfajta felhívás is keringőre: invitálás egy jó baráti beszélgetésre, egy közös programra, ahol csak jó hangulat lehet. Ilyen a júniusi Nemzetközi Oldtimer Találkozó is, amelyet idén már harmadik alkalommal rendez meg a szlovén-magyar házigazda. A méretes telken egy víkendház is áll, nem nagy, de minden igényt kielégít. István török kávéval kínál - vagy ahogyan ő mondja, jugó kávéval - csak olyat tud, mert az az igazi. 

- Kettős állampolgár vagyok, 1993-ban kaptam meg a letelepedési engedélyt, akkor vettem meg itt a határnál az Adria vendéglőt, amit tizenöt évig üzemeltettem. Sokat jártam akkoriban Ausztriában, ott láttam, hogy az öreg kocsik, motorok mekkora örömet jelentenek idősebbnek és fiatalabbnak egyaránt. Sokáig törtem a fejemet. Csak az járt a gondolataimban, hogy itt is kellene csinálni hasonlót. Megvettem a határ mentén ezt a területet, ami sokáig állt, nem történt rajta semmi. Aztán 2019-ben megalapítottam az Őrségi Nemzetközi Oldtimer Egyesületet, és megszerveztem az első találkozót. Utána sajnos, lebetegedtem, de tavaly újult erővel ismét belevágtunk a rendezvénybe, ami nagyon jól sikerült: 332 régi jármű - autó, motor, traktor és kerékpár - regisztrált, rengeteg néző volt. 

Azt gondolom, hogy a falunak, sőt a térségnek is jót tesz egy ilyen típusú esemény - mondja az oldtimer-rajongó főszervező, aki vállalja az előkészületi munka nagy részét. - Azért is szervezem a rendezvényt a határszélen, hogy a magyar kisebbség ápolhassa a határmenti kapcsolatait. Szlovéniából idén is sok résztvevőre számítok, jönnek Ausztriából, sőt, az idén már jelentkeztek Újvidékről is. Idővel Szlovákiát is szeretném bekapcsolni a programba - teszi hozzá István, aki maga is többszörös oldtimer tulajdonos. A Vidámparkba egy 42 éves,  1200-as fehér Ladával gurult be, ez az első Zsigulik egyike, minden eredeti rajta. Három Zastavája, egy Ford Fiestája és egy Audija is van, mind éltes korú - negyven év körüli - oldtimer.   

- A Zsiguli egy Lenti melletti kis faluban élő idős nénié volt, a halála után onnan került hozzám. Bárhova elvisz, megbízhatóan tudja a 120 km/h-s sebességet, de egy ilyen autóban nem is a gyorsaság a fontos. Hanem a szépsége, az eredetisége, a hangja az, ami igazán nagy érték nekem és azt hiszem, minden oldtimeres így van a saját járművével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában