Felelős szülők

2023.05.24. 21:18

Videojátékokról a gyermekkel

A játékos gyerekek nem megközelíthetetlenek, de érdemes átgondolni a velük kezdeményezett beszélgetéseink kereteit, hogy az ilyen alkalmak ne alakuljanak kínosan. Lajtos Ádám, a debreceni Bűvösvölgy médiaértés-oktató központ vezető oktatója ad tanácsokat.

Tóth Kata

Elsőként hasznos kérdéseket ajánl a gyerekaneten.hu oldalon: „Milyen típusú játékokkal játszanak mostanában az osztálytársaid? Lövöldözős, kaland, stratégiai stb. Neked melyik tetszik legjobban? Megmutatnád, melyik játékkal szeretsz a legjobban játszani és hogyan? Mi a története?” A gyerek kedvencének megismerése nagyon fontos. Arra viszont törekedjünk, hogy ne legyenek negatív reakcióink, hiszen azzal egyrészt megbánthatjuk, másrészt kialakulhat benne egy védekezési reflex, és később nem nyílik meg. Nem minden játék beszél magyarul. Ha a gyerek nem biztos benne, hogy mi miért történik a játékban, segíthetünk neki ezt közösen megfejteni – tanácsolja. 

Rossz élmény bármikor előfordulhat. Érdemes átbeszélni, hogy mi volt az, ami nem tetszett neki és hogyan élte meg. Azt is, hogy a játékostársak milyen viselkedése az, amit bántónak él meg. Rákérdezhetünk, hogy a többieknek otthon van-e valamilyen szabálya a videójátékokkal kapcsolatban, van-e időlimit és meghatározott játékok? A streamerek többféle tartalmat osztanak meg a gyerek kedvenc játékával kapcsolatban. Vajon miért nézi őket? Kiket követ és miért? – erről is faggathatjuk, és megkérhetjük, hogy mutassa meg a számára legkedvesebbeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában