Avató

2023.05.02. 16:23

Volt bolt és kocsma is, ezentúl közösségi térként funkcionál az egykori lócsi iskola

Szombaton tartották meg az egykori lócsi iskola épületében kialakított közösségi tér avatóját. közösségi térként üzemel tovább. Helyet kapott itt egy helytörténeti kiállítás is.

Polgár Patrícia

Forrás: Ohr Tibor

- Régi vágyunk vált valóra, amikor két nyertes pályázat által végre sikerült felújítanunk a közösségi házunkat – mondta Horváth Ildikó, az egyik legkisebb vasi falu, Lócs polgármestere. - Hiszen sokaknak fűződik hozzá kedves emléke. Még sokan élnek azok közül, akik ide jártak iskolába, de az épület későbbi korszakaiban is -amikor  bolt, majd kocsma üzemelt benne -  a közösség egyik központja volt, így lesz ez a jövőben is.

A helytörténeti  kiállítás gondolata már hosszú évekkel ezelőtt megfogalmazódott,  és 2019-ben, amikor  az önkormányzat elkészíttette az iskolaépület átalakításának terveit, a leendő közösségi házban kiállítótér is helyet kapott, továbbá új vizes blokk kialakítását és az épület akadálymentesítését is kilátásba helyezték. A tervekkel már a 2019-es pályázaton elindultak, végül 2021-ben koronázta siker a pályázati törekvést, amikor is 25 millió forint támogatást nyertek el a 2013 óta üresen álló és egyre romló állapotba kerülő épület külső felújítására. Ebből az összegből azonban nem futotta a belső átalakításra, így a 2022-es pályázati kiírásban a belső felújításra és a külső környezetrendezésre (udvarra új térburkolat készítése) pályáztak, akkor több mint 15 millió forintot nyertek. A pályázati összegeket az önkormányzat 6,5 millió forint saját forrással egészítette ki a sikeres megvalósulás érdekében.

A kiállítás anyagának nagy része Szabó József Gyula helyi gyűjtőtől és Nagy Erika ugyancsak helyi történelem szakos tanárnőtől való. Egy konyha, egy tisztaszoba, a nagyteremben pedig tematikus sarkokban katonai, kereskedelmi emlékek, régi gyermekjátékok, háztartási eszközök, régi pénzek és szerszámok mutatják be a település egykori lakóinak mindennapjait. Az alkotótérnek szánt teremben tablókon jelenítik meg a helyi úttörőélet és a színjátszó csoport, valamint az egykori iskola, kocsmák, boltok emlékeit, a régi utcarészleteket, a gazdasági élet képeit.

- Az alkotóteremben kézművesfoglalkozásokat, alkotódélutánokat tervezünk, a régi mesterségeket - kosárfonás, seprűkötés, korongozás, szövés, hímzés - szeretnénk megismertetni a fiatalabb generációval. A kiállítás kulcsos házként működik majd, bejelentkezés után ingyenesen látogatható és minden lócsi rendezvény alkalmával megtekinthető. Örömünkre szolgál, hogy a csepregi kisiskolások négy csoportja már be is jelentkezett egy látogatásra – mondta el a polgármester.

- Lócson a kormány Magyar falu programja révén számos régen várt fejlesztést tudtunk megvalósítani, ilyen volt például a településre vezető út felújítása. Most ismét egy új fejlesztéssel gazdagodott Lócs, a helytörténeti kiállítás elhelyezésére szolgáló közösségi tér felújításával. Az épület történetét az átadón sokan megidézték, én is rendelkezem emlékekkel a gyerekkoromból. A kiállítás számomra azért is érdekes volt, mert az itteni dokumentumokból még jobban megismerhettem a Berényi családból származó felmenőimet – fogalmazta meg gondolatait a felújítás kapcsán  Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában